Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Αυτόματος συμψηφισμός και για τα χρέη σε Ταμεία

 Σε καθεστώς ρύθμισης χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι περίπου 61.000 οφειλέτες

Eforia

Αυτόματα και χωρίς να ενημερώνονται οι οφειλέτες, θα παρακρατούνται τυχόν ποσά από επιστροφές ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος για συμψηφισμό με τα χρέη τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία από την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Αυτό προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου  Μαυραγάνη και του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση που δημοσιεύτηκε χθες σε ΦΕΚ (τεύχος Β΄ αρ. Φύλλου 906) και ορίζει τη διαδικασία συμψηφισμού χρεών με επιστροφές φόρου, μέτρο που ψηφίστηκε με τον πρόσφατο νόμο 4254/14. Ο συμψηφισμός αφορά φυσικά και μη φυσικά πρόσωπα, δηλαδή τους πάντες, ανεξάρτητα από το αν έχουν κάνει ρύθμιση χρεών ή όχι.

Ακόμη και όσοι πληρώνουν δηλαδή κανονικά τις δόσεις τους δεν θα παίρνουν επιστροφή φόρου ή ΦΠΑ, αλλά τα αναλαγούντα ποσά θα παρακρατούνται απευθείας από την εφορία και θα πηγαίνουν κατευθείαν στα ασφαλιστικά ταμεία, μειώνοντας κατ΄ ουσίαν το ποσό που θα έχουν να καταβάλουν για τις επόμενες δόσεις.

Ένας οφειλέτης δηλαδή που έχει να πληρώσει 3.000 ευρώ το χρόνο σε δόσεις για ρύθμιση χρεών και έχει επιστροφή ΦΠΑ ή φόρου εισοδήματος 1.000 ευρώ θα πληρώσει 2.000 ευρώ για τις δόσεις της ρύθμισης, καθώς τα 1.000 ευρώ θα του παρακραταθούν αυτόματα μέσω εφορίας.

Οι οφειλέτες θα ενημερώνονται για όλη αυτή τη διαδικασία κατόπιν εορτής, αφού δηλαδή το ποσό από την επιστροφή φόρου που περίμεναν να εισπράξουν θα έχει αποδοθεί στα ασφαλιστικά ταμεία, έναντι της οφειλής τους.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, σε καθεστώς ρύθμισης χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι περίπου 61.000 οφειλέτες, ενώ εκτός ρυθμίσεων είναι 355.000 επιχειρήσεις με οφειλές προς το ΙΚΑ και περίπου 340.000 ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν πληρώνουν στον ΟΑΕΕ. Με το συμψηφισμό καταργούνται στην πράξη οι επιστροφές φόρου σε όσους χρωστούν στα Ταμεία ακόμη και εισφορές λίγων μηνών. Το ζητούμενο είναι πόσα τελικά από τα 17 δισ. ευρώ των ανείσπρακτων χρεών προς τα Ταμεία θα μπορέσουν να συμψηφιστούν από τον Ιούλιο και μετά.

By