Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αυτόνομη δράση της ΔΗΜΑΡ ζητούν τα μέλη του κόμματος

Αρνητική η απάντηση του Φώτη Κουβέλη στο τελεσίγραφο της ΚΟ και φωνές υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ

Event Organized by Democratic Left (DIMAR) / Εκδήλωση ΔΗΜΑΡ

 

Αποφορτίζεται το κλίμα στο 3ο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, που διανύει την τρίτη του μέρα, με τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος να δίνουν εξηγήσεις για το ζήτημα που τέθηκε το βράδυ της Παρασκευής με το «βέτο» που τέθηκε σε νέα υποψηφιότητα του Φώτη Κουβέλη για την αρχηγία.

Η απάντηση του Φώτη Κουβέλη ήταν μια απερίφραστη άρνηση και ο γραμματέας της ΚΟ, Δημήτρης Αναγνωστάκης, βλέποντας το κλίμα να βαραίνει επικίνδυνα, παρενέβη για να διευκρινίσει ότι δεν υπήρξε τελεσίγραφο και πως η ΚΟ της ΔΗΜΑΡ θα σεβαστεί τις αποφάσεις του Συνεδρίου.

Ο κύριος Κουβέλης δέχθηκε τις εξηγήσεις των «επαναστατών» του κόμματος και η συζήτηση κύλησε ήρεμα. Η πλειοψηφία των ομιλητών τάχθηκε υπέρ της αυτόνομης πολιτικής δράσης του κόμματος, όμως δεν έλειψαν και οι φωνές που ζητούσαν συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ασημίνα Ξηροτύρη τάχθηκε υπέρ της προοδευτικής συμμαχίας με τους Οικολόγους και τον ΣΥΡΙΖΑ. «Το οπλοστάσιο των θέσεων της ΔΗΜΑΡ συμπίπτει με τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στη ΔΗΜΑΡ κι όχι το αντίστροφο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και οι δηλώσεις της Μαρία Ρεπούση, η οποία τάχθηκε υπέρ της προγραμματικής συμφωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινή εκλογική κάθοδο. «Γιατί όχι αν συμφωνήσουμε στο πρόγραμμα» αναρωτήθηκε.

Ο βουλευτής Νίκος Τσούκαλης στην ομιλία του τόνισε ότι δεν επιθυμεί να είναι μέρος του προβλήματος αλλά της λύσης για τη ΔΗΜΑΡ, καθώς συνδέεται προσωπικά και πολιτικά με τον Φώτη Κουβέλη, ζήτησε να σταματήσουν οι αλληλοκατηγορίες και να συμβάλουν στην πολιτική ενότητα για το καλό του κόμματος.

Η κυρία Μαρία Γιαννακάκη απευθυνόμενη προς τον αρχηγό του κόμματος του ζήτησε να βοηθήσει στην ομαλή διεξαγωγή της αλλαγής ηγεσίας, ενώ ο καθηγητής Πανεπιστημίου, Γιάννης Παπαθεοδώρου τόνισε την ανάγκη ύπαρξης ρεαλισμού. «Δεν ιδρύσαμε κόμμα για να παραδώσουμε συνιστώσα» είπε απαντώντας σε όσους θέλουν συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο στενός συνεργάτης του Φώτη Κουβέλη, Σάκης Παπαθανασίου, τόνισε ότι η ΔΗΜΑΡ μπορεί να διαψεύσει ότι τελείωσε και χρειάζεται να γίνουν βαθιές πολιτικές και οργανωτικές αλλαγές.

«Στόχος να πει ότι η ανατροπή των ασκούμενων πολιτικών δεν είναι μόνο αριστερή παρένθεση αλλά κατοχυρώνοντας τον ευρωπαϊκό δρόμο και ανασυγκροτώντας τον χώρο της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας και του προοδευτικού κέντρου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανασίου.

Πάντως όλοι σχεδόν συμφώνησαν στη θέση να μην ψηφισθεί καμία υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας και να οριοθετηθεί σαφώς και παντοιοτρόπως ότι θέση της ΔΗΜΑΡ είναι: Η κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ πρέπει να καταψηφισθεί με τη διεξαγωγή εκλογών.

By