Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αφγανιστάν: Ρουκέτες των Ταλιμπάν στην Καμπούλ

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές, που ως στόχο έχουν τους ξένους κατακτητές και αυτούς που τους υποστηρίζουν

afganistan_ariport_kabul_600

Χωρίς να προκαλέσουν θύματα, την εαρινή τους επίθεση εξαπέλυσαν εξεγερμένοι Ταλιμπάν εκτοξεύοντας ρουκέτες  εναντίον του αεροδρομίου της Καμπούλ και βλήματα όλμου εναντίον της στρατιωτικής βάσης του Μπαγκράμ, όπως ανακοίνωσαν Αφγανοί και Νατοϊκοί αξιωματούχοι.

«Δύο ρουκέτες εκτοξεύθηκαν προς βορράν του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ», δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Σεντίκ Σεντίκι, προσθέτοντας πως δεν υπήρξαν θύματα από την επίθεση.

Οι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν γύρω στις 05:00 (τοπική ώρα, 03:30 ώρα Ελλάδας), ακριβώς την ώρα που οι Ταλιμπάν είχαν προειδοποιήσει πως θα εξαπέλυαν την εαρινή επίθεσή τους. Πρόκειται για μια περίοδο εντατικοποίησης των μαχών, η οποία διακόπτεται παραδοσιακά στην αρχή του χειμώνα, όταν οι χιονοπτώσεις εμποδίζουν τις μετακινήσεις των εξεγερμένων.

Το αεροδρόμιο της γιγάντιας βάσης του Μπαγκράμ, ένα στρατιωτικό συγκρότημα που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Αμερικανών βορείως της Καμπούλ, έγινε επίσης στόχος πυρών όλμων, ανακοίνωσε από την πλευρά της η Δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (ISAF), χωρίς να κάνει λόγο για ζημιές ή θύματα.

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές μέσω ενός από τους λογαριασμούς τους στο Twitter.

Η εαρινή επίθεση, που φέτος ονομάσθηκε επιχείρηση Χάιμπαρ, σε αναφορά σε μια εμβληματική νίκη των μουσουλμάνων επί των Εβραίων τα πρώτα χρόνια του ισλάμ, αρχίζει την περίοδο ανάμεσα στους δύο γύρους των προεδρικών εκλογών που θεωρούνται κρίσιμες για τη σταθερότητα της χώρας, καθώς θα αναδείξουν το διάδοχο του προέδρου Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από τα τέλη του 2001.

Η επιχείρηση θα έχει στόχο «κυρίως τους ξένους κατακτητές και αυτούς που τους υποστηρίζουν», μια αναφορά στις αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους του ΝΑΤΟ, είχαν προειδοποιήσει την Πέμπτη οι ισλαμιστές αντάρτες.

By