Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εκτενές αφιέρωμα των New York Times στον Μανώλη Γλέζο

«Από την Κατοχή, μια γροθιά υψωμένη στην Αντίσταση»

manolis glezos

Με τίτλο «Από την Κατοχή, μια γροθιά υψωμένη στην Αντίσταση» η διεθνής έκδοση της εφημερίδας New York Times, φιλοξενεί πρωτοσέλιδο αφιέρωμα στον Μανώλη Γλέζο, όπου εξιστορείται η δράση του και το σημερινό προφίλ του, ως ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ενώ η Αθήνα κατακλυζόταν από διαδηλώσεις, στις πρώτες γραμμές των διαδηλωτών, μπορούσε να δει κανείς έναν ασπρομάλη να υψώνει τη γροθιά του ενάντια στα ΜΑΤ, ενώ οι αστυνομικοί πετούσαν τα δακρυγόνα στο πρόσωπό του. Λίγο αργότερα, την ίδια μέρα μπορούσε να δει κανείς, την ίδια μορφή, στα έδρανα της Βουλής να διαφωνεί με τα μέτρα λιτότητας, λέγοντας πως θα ρίξουν την Ελλάδα στο γκρεμό», ξεκινά η εφημερίδα να συστήνει στους αναγνώστες της τον Γλέζο. «Ο 92χρονος Έλληνας μαχητής της ελευθερίας, για περισσότερα από 70 χρόνια έχει ενεργό ρόλο στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Έχει τρεις φορές καταδικαστεί σε θάνατο, έχει περάσει 12 χρόνια βασανιστηρίων στη φυλακή και 4 χρόνια στην εξορία», λέει το αφιέρωμα.

Από το εκτενές, εγκωμιαστικό κείμενο, δεν λείπει βέβαια η αναφορά στο περιστατικό της Κατοχής, όταν ο Μανώλης Γλέζος με τον Απόστολο Σάντα κατέβασαν από την Ακρόπολη τη ναζιστική σημαία. «Είχαμε απόλυτη συναίσθηση της ιστορικότητας του γεγονότος», λέει σήμερα ο ίδιος.

glezos

Στη συνέχεια, η εφημερίδα αναφέρεται στην διθυραμβική εκλογή του με ρεκόρ ψήφων στις πρόσφατες ευρωεκλογές: «Σε όλη την Ευρώπη, ακούω συνεχώς το ίδιο πράγμα. Ο κόσμος λέει «δεν θέλω άλλοι να αποφασίζουν για “μενα»».

«Μερικές φορές, ο κ. Γλέζος μπορεί να ακούγεται ακραίος, ακόμα και μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, που κάποτε απειλούσε να βγάλει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Μιλά για την Γερμανία που έχει κάνει αποικία της την Ευρώπη και απαιτεί από το Βερολίνο να πληρώσει στην Ελλάδα τις γερμανικές αποζημιώσεις από τον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο, που φτάνουν το ένα τρισ. ευρώ, πολύ περισσότερο από το χρέος της χώρας», παρατηρεί ο αρθρογράφος.

«Αυτός που βλέπετε μπροστά σας δεν είναι απλώς ένας άνθρωπος, είναι όλοι οι σύντροφοί μου μαζί, που δεν είναι πια μαζί μας» λέει ο Μανώλης Γλέζος στον δημοσιογράφο και συμπληρώνει: «Αυτό μου δίνει δύναμη να συνεχίζω. Πρέπει να συνεχίσω να ζω και να παλεύω για όλους αυτούς».

By