Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Συμβούλιο της Ευρώπης: Aύξηση του ρατσισμού εναντίον μουσουλμάνων και Ρομά στην Ευρώπη

Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναντίον του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας επισημαίνει των άνθηση ξενοφοβικών κομμάτων 

metanastes

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να συμβιβαστούν με την πολυπολιτισμική ταυτότητά τους και να αναγνωρίσουν τον σημαντικό ρόλο τον οποίο παίζει η μετανάστευση όσον αφορά την οικονομία, τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναντίον του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) του Συμβουλίου της Ευρώπης στην ετήσια έκθεσή της, που δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα.

Η οξεία οικονομική αστάθεια και η χαρακτηριζόμενη ως συνεπακόλουθη αύξηση των κρουσμάτων βίας, απέχθειας και προκαταλήψεων σε βάρος των μεταναστών, ιδίως των Μουσουλμάνων και των Ρομά, είναι μερικές από τις πιο ανησυχητικές τάσεις που καταγράφηκαν από κλιμάκια της Επιτροπής, κατά την διάρκεια των επισκέψεων τους σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες το 2012.

Η ECRI υπογραμμίζει ιδιαίτερα ότι ξενοφοβικά κόμματα έχουν προσελκύσει αυξανόμενη υποστήριξη και έχουν επιτύχει να εκπροσωπούνται στα κοινοβούλια πολλών ευρωπαϊκών χωρών ενώ παρατηρεί μια σημαντική αύξηση στην έκφραση μίσους με ρατσιστικά κίνητρα μέσω του Διαδικτύου.

Στην έκθεση η ECRI τονίζει ότι τα παιδιά των Ρομά αντιμετωπίζουν εμπόδια όσον αφορά την πρόσβασή τους στο σύστημα παιδείας και απομονώνονται στα σχολεία. Η ECRI θεωρεί το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις στρατηγικές ένταξης της ΕΕ μια ευκαιρία να ενισχυθεί η κοινωνική ένταξη της εθνικής αυτής ομάδας και καλεί όλες της χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης —όχι μόνο τα κράτη μέλη της ΕΕ— να εφαρμόσουν παρόμοιες στρατηγικές.

Ακόμη, η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη του ΣτΕ να επιδιώξουν έναν εποικοδομητικό διάλογο ανάμεσα τις κοινότητες των μουσουλμάνων και τα μέσα ενημέρωσης, να διευκολύνουν τον διαθρησκευτικό διάλογο και την δημόσια συζήτηση για αυτά τα θέματα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By