Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αύριο θα υπάρχει κυβέρνηση στο Βερολίνο;

Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις για τον «μεγάλο συνασπισμό»

spd_csu800450

Με τα κεντρικά σημεία του κυβερνητικού προγράμματος ακόμη ανοιχτά συνεχίζονται –σε ανώτατο πλέον επίπεδο– οι διαπραγματεύσεις για τον «μεγάλο συνασπισμό».

Σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη συνάντηση των ηγετών των τριών κομμάτων στα κεντρικά γραφεία του SPD, ενώ, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, αύριο θα πρέπει να είναι έτοιμο το τελικό κείμενο της Προγραμματικής Συμφωνίας. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο Β. Σόιμπλε θα παραμείνει υπουργός Οικονομικών. Μεταξύ των θεμάτων που θα κληθούν να διευθετήσουν οριστικά οι τρεις αρχηγοί είναι αυτό του κατώτατου μισθού.

cdu_spd800

Στο προσχέδιο της Συμφωνίας, το οποίο διέρρευσε σήμερα στον Τύπο, υπάρχει αναφορά στην εισαγωγή νομικά κατοχυρωμένου κατώτατου μισθού, δεν διευκρινίζεται ωστόσο τον ύψος, η έναρξη εφαρμογής του και οι εξαιρέσεις. Στην διαπραγμάτευση αναμένεται να τεθεί ακόμη η εισαγωγή διοδίων για τους αλλοδαπούς που χρησιμοποιούν τους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους, ενώ εκτός ημερήσιας διάταξης φαίνεται ότι μένει το ζήτημα της διπλής υπηκοότητας, του δικαιώματος δηλαδή όσων έχουν γεννηθεί στην Γερμανία αλλά κατάγονται από άλλη χώρα να μην επιλέγουν μία από τις δύο υπηκοότητες, όπως ισχύει σήμερα στα 23 τους, αλλά να διατηρούν και τις δύο.

Η συζήτηση μεταξύ των αρχηγών έχει πάντως φθάσει και στα πρόσωπα που θα καταλάβουν τις κεντρικές θέσεις στη νέα κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού Τύπου, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ θα επιστρέψει στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου είχε θητεύσει και κατά την περίοδο 2005-2009. Ο αρχηγός του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, λέγεται ότι εκτός από την θέση του αντικαγκελάριου, θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας, το οποίο θα αποκτήσει διευρυμένες αρμοδιότητες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By