Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Ναι» στο χαράτσι, «όχι» στον ανασχηματισμό

«Δεν είναι στις προθέσεις μου ο ανασχηματισμός»,  υποστήριξε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες.

 

samaras-summit

 Ανταπόκριση Βρυξέλλες Γιάννης Πιτταράς

Την πρόθεση της κυβέρνησης να διατηρηθεί η είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ για όλο το 2013 επιβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.

Ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε ότι ο νέος ενιαίος φόρος θα τεθεί σε ισχύ από το 2014, σημειώνοντας ωστόσο ότι «για τη χρήση του 13 θα πληρώσουν λιγότερο. Τώρα συζητάμε για το πως θα πληρώσουν έτσι ώστε να μην υπάρχει υστέρηση εσόδων», και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «θα καταργηθούν όλοι οι άλλοι φόροι και θα υπάρξει ένας ενιαίος φόρος. Με τρία πράγματα, ενιαία βάση, μικρότερος φόρος και χαμηλότεροι συντελεστές . αυτό θα ισχύσει από το 14, Φέτος θα επιβαρύνουμε λιγότερο τους κατόχους ακίνητης περιουσίας»

Για τη δόση του Μαρτίου

Όσο για την τύχη της δόσης του Μαρτίου; O πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός ότι «δεν υπάρχει αδιέξοδο» και επικαλέστηκε τόσο τις δηλώσεις του Όλι Ρεν, όσο και την ανακοίνωση της τρόικα.

«Υπάρχει συζήτηση για μια σειρά από θέματα στα οποία είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία και ελπίζω σύντομα να σας πω και τα καλά τα νέα» είπε ο κ.Σαμαράς.

Για τον ανασχηματισμό

Για άλλη μία φορά κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για τις αλλαγές στην κυβέρνηση, δείχνοντας με σαφή τρόπο ότι ο ίδιος θα αποφασίσει τον χρόνο των αλλαγών. «Ποιος ξέρει κάτι που δεν ξέρω εγώ?» απάντησε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε ότι «αυτή τη στιγμή ο ανασχηματισμός δεν είναι στις άμεσες προθέσεις μου».

Για τις απολύσεις στο δημόσιο

Αν και απέφυγε επιμελώς να αναφέρει τη λέξη «απολύσεις», ο Αντώνης Σαμαράς ήταν σαφής ότι η …κινητικότητα θα ξεκινήσει άμεσα από «όσους αποδειχθεί ότι είναι επίορκοι ή συστηματικά κοπανατζήδες ή προσελήφθησαν με πλαστά στοιχεία».

Μάλιστα, επισήμανε ότι το σύστημα αξιολόγησης θέσεων και εργαζομένων θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2013 και «το 2014 θα δούμε ποιες θέσεις θα καταργηθούν», είπε ο κ.Σαμαράς.

Για την ανεργία των νέων

Το θέμα της ανεξέλεγκτης ανεργίας των νέων κυριάρχησε στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, με τους 27 ηγέτες να αναζητούν δραστικές λύσεις.

Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι το πρόβλημα γίνεται πιο δραματικό για την Ελλάδα και προανήγγειλε δράσεις για την τόνωση της απασχόλησης των νέων, μέσω του επανασχεδιασμού του τρέχοντος ΕΣΠΑ, όσο και ένα νέο πρόγραμμα που ξεκινά και αφορά 45000 νέους κάτω των 25 ετών για να αποκτήσουν εμπειρία στην αγορά εργασίας.

«Πυρά» στην κυβέρνηση από ΣΥΡΙΖΑ και Αν. ‘Ελληνες

Κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για την παρουσία στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και για την ανακοίνωση ότι το τέλος ακινήτων θα παραταθεί και το 2013.

[space size=»30″]

 

By