Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αpple, Hermes και Αυστραλία επιλέγουν οι Κινέζοι εκατομμυριούχοι

1

Του Dexter Roberts

Ποια είναι τα αγαπημένα δώρα που επιλέγουν να κάνουν οι πλούσιοι της Κίνας και που τους αρέσει να πηγαίνουν διακοπές; Πόσο αλκοόλ πίνουν και πόσο κοιμούνται κάθε βράδυ; Πλέον ξέρουμε: Ο εκδοτικός όμιλος Hurun Report δημοσιοποίησε στις 16 Ιανουαρίου την 10η ετήσια Έρευνα Εύπορων Καταναλωτών της Κίνας. Μελετά όσους διαθέτουν προσωπική περιουσία άνω των 10 εκατ. γουάν (1,2 εκατ. ευρώ) και διαπιστώνει ότι δαπάνησαν λιγότερα πέρυσι -15% κάτω σε σχέση με το 2012. Ακολουθεί μία σύνοψη για το πώς τα ξόδεψαν:

Δώρα. Οι αγορές αγαθών για δώρο περιορίστηκαν 25%, εξέλιξη που αποδίδεται πιθανότατα σε μεγάλο βαθμό στο «χτύπημα» που έδωσε ο Xi Jinping στην κρατική διαφθορά και την επιδεικτική κατανάλωση. Αρνητικά επέδρασε και η επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας. Παρ’όλ’ αυτά , οι πλούσιοι ξέρουν τι τους αρέσει. Η Hermès ήταν η πιο δημοφιλής μάρκα για τους πλούσιους άνδρες που πρόσφεραν δώρα, ενώ οι γυναίκες επέλεξαν Chanel. Τα προϊόντα της Apple ήταν το δεύτερο πιο δημοφιλές δώρο που έκαναν οι άνδρες και το τρίτο πιο δημοφιλές για τις γυναίκες. Οι μάρκες Louis Vuitton, Gucci, Cartier και Prada ήταν υψηλά στις προτιμήσεις και των δύο φύλων. Η μόνη κινεζική μάρκα μεταξύ των προτιμώμενων ήταν το Maotai , το φλογερό οινοπνευματώδες ποτό που κατέλαβε την 14η μεταξύ των ανδρών.

Ταξίδια. Οι εύποροι Κινέζοι πέρασαν κατά μέσο όρο οκτώ ημέρες το μήνα σε επαγγελματικά ταξίδια, ήτοι μια μέρα περισσότερη από το προηγούμενο έτος . Οι κοιμόντουσαν 6,5 ώρες τη νύχτα, από τις 12:30 π.μ. έως τις 7:00 π.μ. Εν τω μεταξύ, ο ελεύθερος χρόνος μειώθηκε 20%, με τους Κινέζους εκατομμυριούχους να χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο για διακοπές 7,5 το περασμένο έτος. Όταν αποφάσιζαν να κάνουν διακοπές , αγαπημένος προορισμός ήταν η Αυστραλία, που ξεπέρασε ελαφρώς τη Γαλλία, την κορυφαία επιλογή των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Τσιγάρα και αλκοόλ. Και όμως, οι πλούσιοι Κινέζοι γίνονται όλο και πιο συνειδητοποιημένοι στο θέμα της υγείας. Περίπου το 39% κάπνιζαν, σε σχέση με το 60% που είχε καταγραφεί πριν από πέντε έτη. Την ίδια περίοδο, το ποσοστό όσων ισχυρίστηκαν ότι πίνουν υποχώρησε στο 60%.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By