Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βέλγιο και Ολλανδία στην μάχη κατά των τζιχαντιστών

Οι δύο χώρες θα συνδράμουν με 6 μαχητικά αεροσκάφη

maxhtiko_aerplano_pthsh

 

Στην ανακοίνωση ότι θα συνδράμουν στις αεροπορικές επιθέσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους προέβησαν την Τετάρτη οι κυβερνήσεις του Βελγίου και της Ολλανδίας.

Το Βέλγιο θα διαθέσει έξι μαχητικά αεροσκάφη F-16 προκειμένου να συμβάλλει στο διεθνή συνασπισμό που έχει συγκροτηθεί για να πολεμήσει εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε σήμερα η βελγική κυβέρνηση, την απόφαση της οποίας θα πρέπει να επικυρώσει το Κοινοβούλιο της χώρας.

Απαντώντας στο επίσημο αίτημα που κατέθεσε η Ουάσιγκτον χθες προς το Βέλγιο, όπως και σε άλλες χώρες συμμάχους, η κυβέρνηση του Βελγίου γνωστοποίησε σήμερα ότι συμφώνησε για την αρχική ανάπτυξη των μαχητικών για διάστημα ενός μήνα —η παράταση του οποίου θα γίνει κατόπιν αξιολόγησης— ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας, Πίτερ ντε Κρεμ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belga.

Ο υπουργός έκανε τις δηλώσεις αυτές ενώπιον των επιτροπών Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου, που συγκλήθηκε έπειτα από ένα υπουργικό συμβούλιο.

Η επιχειρησιακή δέσμευση των έξι μαχητικών βομβαρδιστικών θα είναι «περιορισμένη στο Ιράκ» διευκρίνισε ενώπιον των βουλευτών ο επικεφαλής της βελγικής διπλωματίας, Ντιντιέ Ρέιντερς, καθώς η χώρα αυτή έχει απευθύνει έκκληση για παροχή βοήθειας από τη διεθνή κοινότητα.

Το υπουργείο Άμυνας του Βελγίου είχε νωρίτερα αναφέρει ότι τα F-16 θα έχουν ως βάση τους την Ιορδανία, μία από τις αραβικές χώρες που συμμετέχουν στο συνασπισμό. Έκανε λόγο επίσης για την αποστολή 120 στρατιωτικών, περιλαμβανομένων πιλότων, αξιωματικών διοικήσεως και τεχνικών.

Επίσης η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει στη μάχη εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος 6 μαχητικά αεροσκάφη F- 16.

H Ολλανδία, κράτος μέλος του ΝΑΤΟ και στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, θα διεξάγει επιχειρήσεις στον εναέριο χώρο του Ιράκ ενώ θα παράσχει εκπαίδευση και υποστήριξη στις ιρακινές και Κουρδικές στρατιωτικές δυνάμεις για μια περίοδο που θα διαρκέσει έως ένα χρόνο, αναφέρεται σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε.

By