Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βαθαίνει το ρήγμα λόγω πλειστηριασμών

Σε μείζον πολιτικό πρόβλημα αναδεικνύεται για την κυβέρνηση το θέμα της άρσης της αναστολής των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.

vouli-olomeleiaΣτο χορό των αντιδράσεων προστίθενται καθημερινά όλο και περισσότεροι βουλευτές τόσο της Νέας Δημοκρατίας, όσο και του ΠΑΣΟΚ και οι προσπάθειες του Μεγάρου Μαξίμου να κατευνάσουν τα πνεύματα συνεχίζουν να πέφτουν στο κενό.

Μετά τη ρητορική περί προστασίας των αδυνάτων, με ειδική μέριμνα για ανέργους και πολυτέκνους, Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών λανσάρουν τώρα το επιχείρημα ότι κατ αρχήν από την αναστολή θα εξαιρεθούν όσοι χρωστούσαν ήδη πριν την κρίση και εκ των υστέρων αξιοποίησαν τις ευνοϊκές διατάξεις που θεσπίστηκαν το 2010. Δύσκολα όμως θα πείσουν τους βουλευτές που έχουν βγει στα κάγκελα.

Το πρωί της Τρίτης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής επανέλαβε σε υψηλούς τόνους ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει άρση αναστολής των πλειστηριασμών και δήλωσε χαρακτηριστικά«Οι βουλευτές πρέπει να κυκλοφορήσουμε στην κοινωνία. Δεν θα μας ρίχνουν απλά γιαούρτια, θα μας βαράνε με τα παλούκια που λεμε στα Γιάννενα. Γιατί δεν εκλεγήκαμε για να εκβιάζουμε την κοινωνία.»

Το θέμα είναι πως ο κ.Κασσής δεν είναι ο μόνος εκ των βουλευτών που έχει απασφαλίσει,  καθώς όπως εκτίμησε ουδείς πράσινος συνάδελφος του πρόκειται να ψηφίσει άρση της αναστολής των πλειστηριασμών. Αλλά και στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας η συντριπτική πλειοψηφία πνέει μένεα. Μάλιστα οι διαφωνούντες Ν.Δ- ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε συνεννόηση και έχουν συμπτύξει ένα κοινό μέτωπο κατά των σχεδιασμών των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Δημοσίως μέχρι στιγμής τη διαφωνία τους έχουν εκφράσει οι βουλευτές της Ν.Δ  Σ.Βούλτεψη (η οποία είναι κοινοβουλευτική εκπρόσωπος), Φ.Πατριανάκου, Κ.Παπακώστα, Β.Πολύδωρας, Α.Σπηλιωτόπουλος, Γ.Κοντογιάννης, Μ.Ταμήλος και Κ.Κατσαφάδος και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ο.Κωνσταντινόπουλος (που είναι και εκπρόσωπος τύπου), Χρ.Πρωτόπαπας, Θ.Τζάκρη, Π.Κουκουλόπουλος, Π.Ρήγας, Γ.Κουτσούκος, Χρ. Παπαστεργίου και όπως αναφέρθηκε ο Μ.Κασσής. 

Το μεγαλύτερο εσωτερικό πρόβλημα έχει πάντως το ΠΑΣΟΚ, το οποίο φοβούμενο απώλειες  προσπαθεί να διαχωρίσει τη θέση του. Για το λόγο αυτό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σύμφωνα με πληροφορίες θα επιμείνει κατά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην πρόταση για παράταση της ισχύουσας ρύθμισης για ένα χρόνο, όπως είχε προαναγγείλει ο κ.Πρωτόπαππας και επανέλαβε τη Δευτέρα ο υπεύθυνος επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης.

Το Μέγαρο Μαξίμου μέχρι στιγμής κινείται στη γραμμή των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, υιοθετώντας τα επιχειρήματα περί κινδύνου «φούσκας» στην αγορά ακινήτων, φόβου κατάρρευσης των τραπεζών και προστασίας των φτωχών νοικοκυριών. Γεγονός παραμένει όμως ότι εάν ο κ.Σαμαράς πάει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με ο,τιδήποτε λιγότερο από παράταση της ισχύουσας ρύθμισης, η κυβέρνηση θα έχει σοβαρό πρόβλημα. Όσο για το επιχείρημα της κυβέρνησης περί εχόντων που εκμεταλλεύονται τις ρυθμίσεις, οι γαλάζιοι βουλευτές απαντούν ότι είναι πολύ εύκολο να εντοπιστούν, με βάση τους τόκους από καταθέσεις που εφέτος αναφέρονται στις φορολογικές δηλώσεις και τα επικαιροποιημένα Ε9 που θα έχουν κατατεθεί μέχρι 11 Σεπτεμβρίου. Σε περίπτωση δε που η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω, οι νεοδημοκράτες προειδοποιούν ότι θα καταθέσουν δική τους πρόταση για παράταση της αναστολής πλειστηριασμών, κόντρα στην κυβερνητική ρύθμιση για μερική άρση. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να εμποδίσει αύριο Τετάρτη να φτάσει προς συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής η πρόταση των Α.Λοβέρδου και Χρ.Αηδόνη για παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία για ένα έτος, καθώς εκφράζονται φόβοι για μαζική υπερψήφιση της  ρύθμισης από γαλάζιους και πράσινους βουλευτές.

Την κατάσταση αυτή παρακολουθεί με ανησυχία το Βερολίνο, το οποίο το τελευταίο που θα ήθελε εν μέσω της γερμανικής προεκλογικής περιόδου είναι να δει την ελληνική κυβέρνηση να καταρρέει και μαζί της την επιχειρηματολογία της Άνγκελα Μερκελ πως η πολιτική λιτότητας είχε αποτελέσματα και έβαλε τους απείθαρχους Έλληνες στο σωστό δρόμο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By