Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βαρύς ο πέλεκυς της φορολογίας στη Σλοβενία

Ακίνητα , μισθοί και αποκρατικοποιήσεις στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης.

Euroo Λεπτομερές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για να βελτιώσει τα δημοσιονομικά της και το τραπεζικό της σύστημα ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει η κυβέρνηση της Σλοβενίας και διαβεβαίωσε πως αυτό θα σταλεί στις Βρυξέλλες εντός της προθεσμίας που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Το αργότερο την Παρασκευή θα έχουμε ένα πλήρες πρόγραμμα », δήλωσε η πρωθυπουργός, Αλένκα Μπράτουσεκ, παρουσιάζοντας το προσχέδιο στα κόμματα που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό.

«Το αποτέλεσμα της διαχείρισης της προηγούμενης κεντροδεξιάς κυβέρνησης είναι χειρότερο απ” ό,τι προβλεπόταν» σημείωσε η μόλις 6 εβδομάδων πρωθυπουργός και τόνισε ότι θα αποστείλει το σχέδιο στις Βρυξέλλες ως τις 9 Μαΐου. Αν και η χώρα του βρίσκεται αντιμέτωπη με την ύφεση ο υπουργός Οικονομικών Ούρος Κούφερ τόνισε ότι η Σλοβενία είναι ικανή να βγει από τη βαθιά οικονομική κρίση χωρίς διεθνή βοήθεια. «Ευτυχώς μπορούμε να αποφασίσουμε οι ίδιοι τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε, παρόλο που θα είναι δύσκολο», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προγράμματος δράσης, το οποίο δημοσίευσε η εφημερίδα Finance, η κυβέρνηση επιδιώκει κυρίως να επιβάλει ένα «φόρο κρίσης» σε όλους τους μισθούς, να αυξήσει τον ΦΠΑ και να βάλει επίσης φόρο στα ακίνητα. Παράλληλα σχεδιάζεται η ιδιωτικοποίηση ίσως δυο δημοσίων οργανισμών, μιας τράπεζας και του μεγαλύτερου ομίλου επικοινωνιών. Υπό διαπραγμάτευση είναι επίσης η μείωση των αποδοχών στο δημόσιο τομέα μετά τη μείωση κατά 8% το 2012 και η παράταση του παγώματος των συντάξεων που επεβλήθη πέρυσι. Υπενθυμίζεται πως ήδη τον Απρίλιο η Κομισιόν είχε ανακοινώσει ότι η Σλοβενία είναι από τις χώρες που αντιμετωπίζουν τους μεγαλύτερους κινδύνους στην ευρωζώνη.

By