Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Βαρύ» το κλίμα της Συνόδου των G20 για τον Πούτιν

Εξετάζεται η επιβολή νέων κυρώσεων στην Ρωσία

g20

«Βαρύ» είναι το κλίμα που αντιμετωπίζει στην Αυστραλία, όπου γίνεται η Σύνοδος των G20, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι αρχικές πληροφορίες που τον ήθελαν να αποχωρεί από την Σύνοδο άρον άρον μετά τα «καυστικά» σχόλια των δυτικών σχετικά με την τακτική που ακολούθησε η Ρωσία ατην Ουκρανική κρίση.

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου διέψευσε τις πληροφορίες όμως και τελικά ο Πούτιν θα παραμείνει στη σύνοδο μέχρι την λήξη της αύριο το μεσημέρι. Οι συνομιλίες που είχε ο Πούτιν με την γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ διήρκεσαν αναπάντεχα πολύ. Όπως δήλωσαν στο Γερμανικό Πρακτορείο διπλωμάτες, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για περισσότερο από μία ώρα στο ξενοδοχείο όπου διαμένει ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν δέχτηκε κριτική για τη στάση της Μόσχας στην ουκρανική κρίση από αρκετούς ηγέτες στη σύνοδο, περιλαμβανομένων του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και του Καναδού πρωθυπουργού Στίβεν Χάρπερ.

«Φαντάζομαι θα ανταλλάξουμε χειραψία, αλλά έχω μόνο ένα πράγμα να σας πω: Πρέπει να φύγετε από την Ουκρανία«, είπε ο Χάρπερ στον Πούτιν στη σύνοδο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Καναδού πρωθυπουργού Τζέισον ΜακΝτόναλντ.

Η απάντηση του Πούτιν στο σχόλιο του Χάρπερ δεν ήταν θετική, δήλωσε σε email του ο ΜακΝτόναλτ χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες. Οι δυτικοί ηγέτες έχουν απειλήσει με την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων τη Ρωσία αν δεν αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία, γεγονός που επισκίασε τις συνομιλίες στη σύνοδο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι δήλωσε από το Μπρισμπέιν της Αυστραλίας όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής των ηγετών της ομάδας G-20 ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συνεδριάσουν την Δευτέρα για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία και τις πιθανές διπλωματικές δράσεις κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων και των περαιτέρω κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι δήλωσε ότι το ζήτημα της Ουκρανίας θα είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα.

«Η ρωσική πλευρά πρέπει να ασκήσει όλη την επιρροή της στους αντάρτες για να εξασφαλίσει την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια ενημέρωσης προς τα μέσα ενημέρωσης.

«Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει την ροή όπλων και στρατευμάτων από το έδαφός της προς την Ουκρανία και να αποσύρει αμέσως όλα τα στρατεύματα που βρίσκονται στο ουκρανικό έδαφος» είπε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ άφησε να εννοηθεί σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει τις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει σε Ρώσους αξιωματούχους λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.

«Η παρούσα κατάσταση δεν είναι ικανοποιητική», είπε η καγκελάριος μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής. «Επί του παρόντος συζητείται η ένταξη στον κατάλογο (των κυρώσεων) και άλλων προσώπων«, είπε.

Η σύνοδος αυτή, που επρόκειτο να επικεντρωθεί σε οικονομικά ζητήματα, έχει μετατραπεί σε αναμέτρηση μεταξύ των ηγετών της Δύσης και του Ρώσου προέδρου, μετά τις πληροφορίες ότι ρωσικά στρατεύματα διείσδυσαν στην ανατολική Ουκρανία. Η Ρωσία ωστόσο διαψεύδει ότι έχει στείλει δυνάμεις της για να ενισχύσουν τους φιλορώσους αυτονομιστές στην περιοχή αυτή.

Από το Κίεβο έγινε γνωστό σήμερα ότι άλλοι τρεις Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και των αυτονομιστών, ανεβάζοντας στους 7 τους στρατιώτες που έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα σε 24 ώρες.

Οι βομβαρδισμοί ξανάρχισαν νωρίς το πρωί γύρω από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, ανέφερε εξάλλου ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στην περιοχή. Σχέδιο για παγκόσμια παγκόσμια ανάπτυξη 2% από τους υπουργούς οικονομικών της G20

Οι υπουργοί Οικονομικών της ομάδας των G20, των 20 μεγάλων οικονομιών του πλανήτη, παρέδωσαν το επεξεργασμένο σχέδιο τους που καταλήγει σε μια σειρά μέτρων τα οποία στόχο έχουν την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες για τα επόμενα πέντε χρόνια, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστραλίας Τζόε Χόκεϊ της χώρας που φιλοξενεί τη σύνοδο κορυφής των G20.

«Μέσα από τη σκληρή δουλειά και την ισχυρή αποφασιστικότητα, είμαι πολύ ικανοποιημένος που έχουμε παραδώσει, αυτό το σχέδιο στους ηγέτες της G20 » είπε ο Χόκεϊ.

«Η φιλοδοξία αυτή μεταφράζεται σε περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετη παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα και σε εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Αμποτ δήλωσε ότι επιθυμεί να υπάρξει μια άτυπη «υποχώρηση» των ηγετών της συνόδου από τα άλλα φλέγοντα ζητήματα ώστε να συζητήσουν κατά κύριο λόγο τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Με την παγκόσμια ανησυχία για την ασφάλεια εξ αιτίας των κρίσεων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, αλλά και το ανοιχτό θέμα της κλιματικής αλλαγής ο Άμποτ καταβάλει προσπάθειες ώστε η σύνοδος να εστιάσει κυρίως στην ανάπτυξη και την απασχόληση.

«Προφανώς θα ήθελα αυτή η συζήτηση να επικεντρωθεί στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις» ανέφερε ο οικοδεσπότης της συνόδου ανοίγοντας τις εργασίες σημειώνοντας πάντως, ότι είναι ανοιχτός να συζητηθεί οποιοδήποτε ζήτημα επιθυμούν οι αρχηγοί των κρατών της G20.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του ανακοινωθέντος, που αναμένεται να δημοσιευτεί την Κυριακή, μετά τη λήξη της συνόδου, οι προσπάθειες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου για ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης θα μπορούσαν να έχουν θετικές επιπτώσεις για τις μικρότερες χώρες.

 

By