Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Βενιζέλος: Ήρθε η ώρα των συμμαχιών

[space size=»30″]«Το ποιός θα ηγηθεί της Κεντροαριστεράς θα το δούμε όταν έρθει η ώρα».

Venizelos xamogeloΙκανοποιημένος από τα αποτελέσματα του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε ο πρόεδρος του κόμματος, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη,  στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

Σχετικά με την επόμενη μέρα και τη «νέα αρχή» της παράταξης ο πρόεδρος του κόμματος σχολίασε: «οργανωτικά, διαμορφώθηκε  ένα πολύ πιο απλό και λειτουργικό σχήμα. Ήταν δε εντυπωσιακή η ανανέωση των προσώπων που εξελέγησαν στη νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή,  από πλευράς και βιολογικής και πολιτικής ηλικίας».

“Οπως τόνισε, οι κύριες πολιτικές  γραμμές που διαμορφώθηκαν και θα είναι η κατεύθυνση της παράταξης αφορούν την αναθεώρηση του Συντάγματος, την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και την ανάγκη συνεργασίας των κομμάτων του συνταγματικού τόξου κατά του ναζισμού  της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε με έμφαση ότι «λέω πολύ συχνά ότι το ΠΑΣΟΚ κατέβηκε με τη χώρα και θα ανέβει μαζί της».

Επίσης, ο πρόεδρος ερωτήθηκε για το αν το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να λειτουργεί ως εξιλαστήριο θύμα και να πληρώνει τα «κακώς κείμενα» του παρελθόντος και απάντησε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα κόμμα, είναι μια παράταξη, ένας ολόκληρος χώρος, ο οποίος έχει την ικανότητα να ανασυντάσσεται και να ενεργοποιείται. Στις προσυνεδριακές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν 116.000 πολίτες, όταν στην εκλογή του Γενικού Γραμματέα του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, για παράδειγμα, σε μια χώρα με εξαπλάσιο πληθυσμό, ψήφισαν  120.000 πολίτες».

Σχετικά με τις  κατηγορίες ότι ο κ. Βενιζέλος μετατρέπει το ΠΑΣΟΚ σε μία κυβερνητική συνιστώσα, και αν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα κυβερνηθεί από κυβερνήσεις συνεργασίας,  ξεκαθάρισε ότι «στις θεωρίες της »ουράς» έχω απαντήσει με την αλήθεια της γάτας. Υπάρχει, όμως, κανείς που αμφιβάλει ότι έχουμε μπει σε μια εποχή κυβερνήσεων συνεργασίας;».

Όσον αφορά για το αν ενδιαφέρεται, σε μελλοντική εκλογική αναμέτρηση, να αναδειχθεί ως πρωθυπουργός σε μία κυβέρνηση συνεργασίας τόνισε: «το ποιος μπορεί να ηγηθεί αυτού του σχήματος και να δώσει μια δυναμική, εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το μομέντουμ. Είμαστε μακριά από το εκλογικό μομέντουμ και ως εκ τούτου σημασία έχει τώρα να ανοίξουμε τις διαδικασίες και τις διεργασίες των μεγάλων συγκλίσεων και υπερβάσεων».

Στους  ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, που το 2012 επέλεξαν ΣΥΡΙΖΑ , αλλά και στα πρώην μέλη που μετακινήθηκαν είπε: «Οι μετακινήσεις είναι φαινόμενο σύμφυτο με τις εκλογές. Σε επίπεδο στελεχών, έχουμε βεβαίως και περιορισμένα γνωστά και επώνυμα φαινόμενα καιροσκοπισμού κάποιων  που νομίζουν ότι θα βρουν στον ΣΥΡΙΖΑ την κολυμβήθρα του Σιλοάμ για τον καθοριστικό τους ρόλο  σε κρίσιμες επιλογές  του κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ».

Για τη συνεργασία με τον πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά σχολίασε ότι διεξάγεται σε ευνοϊκό κλίμα και ότι η «καλόπιστη συνεργασία είναι προϋπόθεση του πολιτικού πολιτισμού των συνεργασιών και χαίρομαι γιατί αυτό το έχουμε κατακτήσει».

Τέλος, στο σενάριο για λήψη νέων μέτρων ανέφερε ότι «η βάση  όλης της συζήτησης πρέπει να είναι η κοινή παραδοχή ότι η χώρα δεν αντέχει ούτε κοινωνικά, ούτε οικονομικά, ούτε πολιτικά, πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα».[space size=»20″]

By