Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Βενιζέλος: Η μεταβατική κυβέρνηση του Καΐρου θέλουμε να βοηθηθεί

Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον Πρέσβη του Καϊρου

venizelos-slider2«Ο Πρέσβης της Αιγύπτου ήρθε να με αποχαιρετήσει γιατί επιστρέφει στο Κάιρο όπου αναλαμβάνει νέα, σημαντικά, καθήκοντα. Αλλά φυσικά δεν ήταν εθιμοτυπική η συνάντηση, ήταν μια ουσιαστική συνάντηση ενόψει της επίσκεψής μου την προσεχή εβδομάδα, την ερχόμενη Πέμπτη, στο Κάιρο. Η σταθερότητα στην Αίγυπτο είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα και επειδή η Ελλάδα και η Αίγυπτος συνδέονται με στενούς ιστορικούς δεσμούς -έχουμε εκεί το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, τις ελληνικές κοινότητες, ελληνικές επιχειρήσεις- υπάρχει ένα πρόσθετο ενδιαφέρον να εξελιχθεί με τον καλύτερο τρόπο η κατάσταση» τόνισε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Πρέσβη της Αιγύπτου.

«Η μεταβατική κυβέρνηση του Καΐρου θέλουμε να βοηθηθεί, ώστε να διασφαλίσει την εφαρμογή του Οδικού Χάρτη και έτσι η Αίγυπτος να ζήσει ειρηνικά, να επανέλθει στην πλήρη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, να έχει κάθε Αιγύπτιος πολίτης το δικαίωμα στην προοπτική, στο μέλλον, σε μια ειρηνική διευθέτηση της ζωής του. Και επειδή όλη η περιοχή, η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής είναι ταραγμένη, πρέπει να επενδύσουμε στη σταθερότητα στην Αίγυπτο» υποστήριξε ο υπουργός.

Ερωτηθείς σχετικά με την κατάσταση στη Συρία, «είχα την ευκαιρία να επικοινωνήσω, σήμερα, με την κα Ashton, με την οποία ανταλλάξαμε τις απόψεις μας για το θέμα αυτό και είχα μια εκτενή συνομιλία, επίσης, με τον Γάλλο ομόλογό μου. Εμείς θέλουμε να καταδικαστεί απερίφραστα η χρήση χημικών όπλων, η οποία είναι ειδεχθές έγκλημα, προσβάλλει κάθε ανθρωπιστικό ιδεώδες, προσβάλλει το Διεθνές Δίκαιο» υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικων, υπογραμμίζοντας: «Πρέπει η αντίδραση να είναι καθαρή και απόλυτη. Πρέπει, βεβαίως, να διαφυλαχθεί η προοπτική της πολιτικής διαδικασίας. Πρέπει να διαφυλαχθεί η δυνατότητα για τη λεγόμενη «Γενεύη ΙΙ», μέσα από την οποία μπορεί να δοθεί μια οριστική και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της Συρίας που είναι επίσης μια χώρα καθοριστική για την ευρύτερη περιοχή. Εμείς προετοιμαζόμαστε από κάθε άποψη και είμαστε σε επαφή με όλες τις ευρωπαϊκές και άλλες χώρες, γιατί και με τις χώρες του Αραβικού κόσμου έχουμε πολύ στενή συνεργασία και επαφή προς την κατεύθυνση αυτή».

Απαντώντας σχετικά με το λόγο της επίσκεψής του στην Αίγυπτο, «Εμείς θέλουμε να αναδείξουμε τις διμερείς μας σχέσεις, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον μας για την σταθερότητα και την ειρηνική εξέλιξη στην Αίγυπτο. Είναι ένα μήνυμα φιλίας προς τον αιγυπτιακό λαό. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στο Κάιρο» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By