Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Βενιζέλος: «Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα το Δημόσιο

Τη δυσαρέσκεια τους μετέφεραν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ οι δανειστές.

benizelostroikaΣτη σκιά του ναυαγίου της συγχώνευσης Εθνικής Τράπεζας – Eurobank, αλλά και των δύσκολων διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές συναντήθηκε, σήμερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με το κλιμάκιο της τρόικας. Κύκλοι από την Ιπποκράτους μεταφέρουν ότι το κλίμα ήταν καλό, ωστόσο οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίστηκαν ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις το Δημόσιο.

«Μας κοροϊδεύετε για το δημόσιο», αυτό άκουσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος από τους επικεφαλής της τρόικας. Σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, οι τροικανοί ζητούν από την κυβέρνηση να αποδείξει ότι εννοεί αυτά που λέει για το Δημόσιο Τομέα. «Υπάρχουν τριβές, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο» είπαν οι επικεφαλής αναφορικά με την εκταμίευση της δόσης.

Όπως τόνισε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση, «σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό συναντηθήκαμε σήμερα με τους επικεφαλής της τρόικας, γιατί στόχος μας είναι πάντα να στηρίζουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης σε αυτή τη διαπραγμάτευση, με τους εταίρους μας και με τις παρεμβάσεις μας να διευκολύνουμε, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία», προσθέτοντας ότι «δεν είναι δυνατό κάθε δύο ή τρεις μήνες να επαναλαμβάνεται το σκηνικό., να έχουμε την ίδια αβεβαιότητα σε σχέση με τη δόση. Στο επίκεντρο πρέπει να είναι η ανάπτυξη, η κοινωνική συνοχή, η αισιοδοξία που χρειάζεται, να σταθεί η Ελλάδα όρθια. Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την κυβερνητική συνοχή. «Δείξαμε με το τέλος ακινήτων ότι μπορούν να βρίσκονται λύσεις».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, από τις συζητήσεις με την τρόικα, έχουμε μακρά γνωριμία μαζί τους και έχουμε διαπραγματευτεί πολλές φορές σκληρά, προκύπτει ότι το μεγάλο αγκάθι είναι η δημόσια διοίκηση. Αυτά τα θέματα δεν τα αντιμετωπίζουν από μια δημοσιονομική γωνία, τα αντιμετωπίζουν και ορθά νομίζω από μια διαρθρωτική γωνία, Από αυτό το θέμα κρίνεται η αξιοπιστίας μας».

pasoktroika2Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθεί και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, με την τρόικα, την οποία συνάντηση χαρακτήρισε «σημαντική». Ωστόσο, από τη ΔΗΜΑΡ αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Θέμα συζήτησης του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ και της τρόικας ήταν και το θέμα των τραπεζών, όπου σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, «είναι σαφές ότι το ζήτημα της συγχώνευσης δεν έχει λάβει την οριστική του απάντηση, η οποία θα ληφθεί το ελληνικό Ταμείο χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όταν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών». Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι είναι διασφαλισμένες οι καταθέσεις. Άλλο ένα θέμα συζήτησης  μεταξύ ΠΑΣΟΚ και τρόικας ήταν η ανεργία, όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του κόμματος για την ανάσχεσή της.

«Αν κάποιος θέλει να κάνει την επιλογή εκτός ευρώ, θα πρέπει να πει και στο λαό το κόστος. Αυτό είναι το δίλημμα, όλα τα άλλα είναι  ψέματα και αυταπάτες», τόνισε κ. Βενιζέλος.

 

 

 

By