Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Βενιζέλος: Αν δεν στεκόταν όρθια η παράταξη, δεν θα στεκόταν όρθια η χώρα

«Όχι δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο, όχι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, όχι δεν θα υπάρξει ξανά τρόικα»

fosphotos.com | Menelaos Myrillas
fosphotos.com | Menelaos Myrillas

Τη διαβεβαίωση ότι η χώρα έχει τελειώσει με τα μνημόνια και τα νέα μέτρα έκανε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την εισαγωγική του ομιλία στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος. Παράλληλα ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα κυρίως για τη ΔΕΗ, ενώ σχολιάζοντας τις εκλογικές επιδόσεις της Ελιάς έκανε λόγο για «ποσοστό ανάγκης».

Σχετικά με το επικείμενο συνέδριο διευκρίνισε πως θα είναι ιδρυτικό της Δημοκρατικής Παράταξης, επισημαίνοντας πως η ταυτόχρονη διεξαγωγή ενός συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και ενός συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης θα δημιουργούσε την απόλυτη σύγχυση. Μάλιστα απηύθυνε προσκλητήριο αυτό-οργάνωσης στους πολίτες που βρίσκονται στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Ειδικότερα ο κ. Βενιζέλος στην ομιλία του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχουμε αλλάξει φάση, βγαίνουμε από την κρίση και το μνημόνιο, αλλάζει η σχέση μας με την τρόικα, πιάνουν τόπο οι θυσίες» και πρόσθεσε: «Αφού οι πολίτες αναγκάστηκαν σε τραγικές θυσίες για να αποφύγουμε το τρισχειρότερο, την ασύντακτη χρεοκοπία, την εξαέρωση καταθέσεων και περιουσιών, να αποφύγουμε να γίνει η Ελλάδα χώρα της λατινοαμαερικάνικης εμπειρίας, η χώρα συνεχίζει σταθερά και αποτελεσματικά την πορεία προς την οριστική και ασφαλή έξοδο από την κρίση».

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε πως «έχει πολύ μεγάλη σημασία να σταματήσει η εικόνα μιας τρόικας που παραμένει επί μέρες στην Ελλάδα» και υπογράμμισε: «Όχι δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο, όχι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, όχι δεν θα υπάρξει ξανά τρόικα». Σημείωσε, ωστόσο, ότι τώρα πρέπει να ειπωθεί ότι η χώρα χρειάζεται το δικό της εθνικό σχέδιο ανάκαμψης που, όμως, δεν υπάρχει χωρίς συναίνεση, χωρίς πολιτική σταθερότητα, χωρίς διατήρηση των πλεονασμάτων σε επίπεδο που επιτρέπει αποκατάσταση αδικιών, χωρίς εργασιακή ειρήνη, χωρίς το νέο αναπτυξιακό μοντέλο, χωρίς κοινή λογική και ρεαλισμό.

«Είναι αστείο να μιλά κανείς για τα επόμενα χρόνια, για πρόβλημα χρέους στην Ελλάδα» είπε και κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «αποδέχεται την περίεργη θεωρία ότι το πρόβλημα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ήταν το κούρεμα του χρέους». Συνεχίζοντας την επίθεση προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρθηκε και στο θέμα της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης που έχει προτείνει ο ίδιος από τον Ιούνιο του 2012, υποστηρίζοντας ότι αυτό προϋποθέτει μια άλλη νοοτροπία από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα, σχετικά με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ, αφού υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» που ψηφίστηκε στη Βουλή είναι ριζικά διαφορετικό χάρη στις προσπάθειες της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε: «Αυτό το ζήτημα τρέχουσας πολιτικής που συνδέεται με το πρόγραμμα προσαρμογής και με την ανοικτή σκληρή διαπραγμάτευση που κάνει η χώρα με την τρόικα μετατράπηκε σε επιχείρηση εγκλωβισμού των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μοχλό για τη συγκρότηση του καταφανώς ετερόκλητου μετώπου από το ΚΚΕ μέχρι την Χρυσή Αυγή».

Υποστήριξε μάλιστα, ότι αυτό «δεν μπορεί να συνιστά εναλλακτική πρόταση πολιτικής», κάνοντας λόγο για «εικόνα διχασμού, αντίφασης, ανακολουθιών και χωρίς δισταγμό συναρίθμησης των ψήφων των προφυλακισμένων και υπόδικων βουλευτών της ΧΑ». Στο ίδιο πλαίσιο ανέφερε ότι «κάποιοι δεν έχουν κανέναν δισταγμό, διεκδικούν χωρίς αρχές και εγγυήσεις προς τον λαό την εξουσία, που νομίζουν ότι μπορεί να συνιστά αυτοσκοπό». Παράλληλα ανέφερε πως για τον ΣΥΡΙΖΑ  ζητούμενο ήταν να δημιουργηθεί ένα μέτωπο για την παρεμπόδιση της προεδρικής εκλογής.

Σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «η στρατηγική της εφόδου και της έντασης που ήθελε να επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε, αλλά η γραμμή της έντασης συνεχίζεται για να συγκαλύψει το γεγονός της στρατηγικής αποτυχίας του» και πρόσθεσε: «Το ΠΑΣΟΚ, η Ελιά, η δημοκρατική παράταξη άντεξε και ο διάλογος για την κεντροαριστερά, την ανασυγκρότηση της παράταξης άνοιξε», χαρακτηρίζοντας μάλιστα το εκλογικό ποσοστό, «ποσοστό ανάγκης».

«Αν δεν στεκόταν όρθια η παράταξη, δεν θα στεκόταν όρθια και η χώρα» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

By