Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΠΑΣΟΚ: Η τρόικα ζήτησε οργανόγραμμα για το Δημόσιο

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ  με την Τρόικα.

www.fosphotos.com/Angeliki Panagiotou
www.fosphotos.com/Angeliki Panagiotou

 

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε τους Τροϊκανούς για την απόφαση του συνεδρίου  ότι το ΠΑΣΟΚ «παραμένει παράγοντας σταθερότητας και στηρίζει τη κυβέρνηση».

Ο Πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος ότι δεν μπορούν να ληφθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα, «δεν αντέχει ούτε η κοινωνία, ούτε το πολιτικό σύστημα. Όποιες αποκλίσεις από τους στόχους του προγράμματος να καλυφθούν με αναπτυξιακά μέτρα. Πρέπει δε να λάβουμε υπόψη μας και τις γενικότερες ευρωπαϊκές εξελίξεις και τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών που δείχνουν ότι υπάρχουν όρια στην εφαρμογή ορισμένων πολιτικών».

Ακόμα, ζήτησε να υπάρξει ένα μεγάλο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας με μεταφορά πόρων 1 δις. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε στους Τροϊκανούς ότι πρέπει να προσπαθήσουν και αυτοί να περιοριστεί η γραφειοκρατία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τράπεζας Επενδύσεων. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «να είναι πιο ενεργή η συμμετοχή τους, διότι όλα τα προγράμματα μπλοκάρουν από την γραφειοκρατία ».

Από την πλευρά  τους τα μέλη της Τρόικας δήλωσαν ότι η εικόνα της Ελλάδας είναι πολύ καλύτερη.

Ταύτιση απόψεων υπήρξε  ως προς  ότι θα πρέπει να κινηθούν και οι ελληνικές επιχειρήσεις με επενδύσεις, αλλά για κάτι τέτοιο χρειάζεται να υπάρχει ρευστότητα και πραγματική πιστωτική επέκταση. Δεν αρκεί δηλαδή η διευθέτηση υφισταμένων παλαιών δανείων, αλλά χρειάζονται και νέα δάνεια, ιδίως κεφάλαια κινήσεως κλπ.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε το θέμα της ρύθμισης των δανείων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά υπογραμμίζοντας ότι αυτό «είναι και προς το συμφέρον των τραπεζών». Μάλιστα, δήλωσε ότι παράλληλα πρέπει να γίνει μία νέου τύπου μελέτη για να επανεκκινηθεί η αγορά του ακινήτου.

Κλείνοντας, σε ότι αφορά το θέμα των δημοσίων υπαλλήλων οι εκπρόσωποι της Τρόικας ξεκαθάρισαν ότι περιμένουν περισσότερες πληροφορίες και για την γενική κυβέρνηση ζητώντας οργανογράμματα και για τον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Μάλιστα, τόνισαν ότι παρατηρούν καθυστερήσεις ως προς το ζήτημα και ανέφεραν ότι πρέπει να υπάρξουν άμεσα απαντήσεις.

 

[space size=»30″]

By