Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βενιζέλος: «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται πια την τρόικα»

«Έχουμε την ευκαιρία για να γυρίσουμε σελίδα»

venizelos-maximou

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais τονίζει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται πια την τρόικα, και σκοπός της ελληνικής κυβέρνησης είναι να αποφευχθεί η οποιαδήποτε συζήτηση για νέο πρόγραμμα, διότι «σε οικονομικό και δημοσιονομικό επίπεδο είναι σε θέση να προχωρήσουμε χωρίς αυτό«. «Έχουμε την ευκαιρία για να γυρίσουμε σελίδα» δηλώνει χαρακτηριστικά, ενώ συμπληρώνει ότι η Ελλάδα «βρίσκεται σε οικονομικό πόλεμο».

«Η κρίσιμη συζήτηση είναι η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και ο Κλάους Ρέγκλινγκ (πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας) που είναι και ο κύριος δανειστής μας, παρουσιάζει συχνά αποδείξεις για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους μετά το κούρεμα. Έχουμε πλέον ένα καλό προφίλ ωριμότητας και η εξυπηρέτηση του χρέους είναι εντελώς αποδεκτή, λιγότερο από το ήμισυ από ό,τι πριν από την κρίση» υπογραμμίζει.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναγνωρίζει ότι μετά από επτά χρόνια ύφεσης, η οικονομική και κοινωνική κατάσταση παραμένει δύσκολη, επειδή η σωρευτική απώλεια είναι πάνω από το 25% του ΑΕΠ. «Το χειρότερο είναι η ανεργία, σχεδόν στο 27%. Αλλά τώρα πλέον, η Ελλάδα έχει ένα εντυπωσιακό πρωτογενές πλεόνασμα, κυκλικά προσαρμοσμένο, που είναι καλύτερο κι από αυτό της Σιγκαπούρης. Έχουμε την ευκαιρία να γυρίσουμε σελίδα και να ξεκινήσουμε την έξοδό μας από την κρίση και το μνημόνιο. Αλλά ο πρώτος παράγοντας για μια πραγματική αλλαγή είναι η πολιτική σταθερότητα, μια νέα αφήγηση και η εμπιστοσύνη των πολιτών στις προοπτικές της ζωής μετά την κρίση» σημειώνει.

«Μετά από πέντε χρόνια, έχουν γίνει πολλές δύσκολες συζητήσεις. Ο πυλώνας των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι μια εθνική επιλογή, αλλά αυτή η γρήγορη και σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή δεν ήταν επιλογή μας» διευκρινίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Το ΠΑΣΟΚ είναι το ιστορικό θύμα αυτής της κρίσης (…) Η παράδοση του σοσιαλιστικού κόμματός μας ήταν πάντα οι κοινωνικές παροχές και είναι πλέον πολύ δύσκολο για την κοινωνική μας βάση να αποδεχθεί μια αντίστροφη πορεία. Δεν βρισκόμαστε σε μια φυσιολογική κατάσταση, βρισκόμαστε σε μια κατάσταση πραγματικού οικονομικού πολέμου για να προστατεύσουμε τη χώρα, αλλά δεν είναι πολύ εύκολο για τους απλούς ανθρώπους να το κατανοήσουν αυτό. Μη ξεχνάτε ότι μετά τη νίκη στο Β” Παγκόσμιο Πόλεμο, ο (Ουίνστον) Τσόρτσιλ έχασε τις εκλογές» επισημαίνει ακόμη.

Τονίζει ότι αντιλαμβάνεται την οργή του κόσμου, αλλά «πρέπει να καταλάβει ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β’. Στην Κύπρο, για παράδειγμα, το Κοινοβούλιο απέρριψε το πρώτο πρόγραμμα, αλλά το δεύτερο ήταν σκληρότερο».

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ «ένα παράδοξο φαινόμενο» αναγνωρίζοντας ότι ενσωματώνει την αντίδραση μέρους της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ.

By