Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Βενιζέλος: «Το Κυπριακό είναι το μεγάλο εθνικό μας θέμα»

«Πρέπει να αναζητούμε δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών» υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών

ThePaper
ThePaper

Το Κυπριακό είναι το μεγάλο εθνικό μας θέμα, που είναι ανοικτό διεθνές ζήτημα προσβολής της διεθνούς έννομης τάξης, εισβολής και κατοχής, υπογράμμισε από τη Λευκωσία ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος.

Μετά τις συνομιλίες του με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιω. Κασουλίδη, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι «πρέπει να αναζητούμε δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και οφείλουμε να δημιουργούμε κάθε φορά την αναγκαία ώθηση για να πετύχουμε τη λύση αυτή».

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι είναι ουσιαστική εθνική υποχρέωση του εκάστοτε υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας να ξεκινά τις επίσημες επισκέψεις και διεθνείς επαφές του από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στη σημασία της ενεργειακής διπλωματίας, για την οποία συζήτησε με τον κύπριο ομόλογό του. Άλλα θέματα που συζητήθηκαν, εκτός από το Κυπριακό, ήταν οι προτάσεις που θα διαμορφώσει η Λευκωσία για την Αμμόχωστο, η ΑΟΖ και θέματα της ευρύτερης περιοχής.

Ο κ. Βενιζέλος μετέφερε στον κ. Κασουλίδη τη συμπαράσταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά.

Στο πλαίσιο της παραμονής του στη Μεγαλόνησο, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε συνάντηση και με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, κ.κ.Χρυσόστομο, μετά το πέρας της οποίας ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου τόνισε: «Είχαμε τη χαρά και σήμερα να έχουμε μαζί μας τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών. Τον ακούσαμε με πολύ προσοχή. Ο ίδιος επίσης μας άκουσε. Ενημερώσαμε τον κύριο Αντιπρόεδρο και Υπουργό των Εξωτερικών για την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στον τόπο μας. Βεβαίως τα γνωρίζει πολύ καλύτερα απ’ ό,τι τα γνωρίζουμε εμείς.
Αλλά, ως Εκκλησία, είχαμε και έχουμε ξεκάθαρες απόψεις και ενδιαφέρον και για τη δική μας την πατρίδα, την Κύπρο αλλά και για τη Μητέρα Πατρίδα. Εμείς είμεθα στην διάθεση των κυβερνήσεων Ελλάδος-Κύπρου. Ό,τι μπορούμε να βοηθήσουμε σ’ οποιονδήποτε τομέα -και στον εθνικό και στον ελλαδικό-  θα το πράξουμε με πολλή αγάπη διότι αυτό είναι το καθήκον μας και η υποχρέωση που έχουμε σ’ αυτόν το λαό».

«Ευχαριστώ θερμά τον Μακαριώτατο για τη θερμή υποδοχή και για τα αισθήματα αγάπης προς την Ελλάδα, την Κυβέρνηση και προς εμένα προσωπικά. Κάθε συνάντηση με τον Μακαριώτατο είναι ιδιαίτερα χρήσιμη γιατί ο λόγος του είναι καθαρός, σαφής. Αυτά που λέει δημόσια τα λέει και στις κατ΄ιδίαν συνομιλίες. Άρα ξέρει κανείς με ποιον συνομιλεί και ποιο είναι το πλαίσιο, προς το οποίο κινείται η σκέψη του. Αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο.

Ο ρόλος της Εκκλησίας και εν προκειμένω της Εκκλησίας της Κύπρου είναι καθοριστικός για τη διαφύλαξη και της κοινωνικής συνοχής, κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου, της κρίσης, που πλήττει τον κυπριακό λαό όπως έχει πλήξει και τον ελληνικό λαό. Αλλά ο ρόλος της Εκκλησίας είναι πάντοτε καθοριστικός και στη διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής γιατί εθνική στρατηγική σημαίνει και την ευρύτερη δυνατή εθνική συναίνεση.
Μια άλλη διάσταση που είναι πολύ χρήσιμη και μας απασχόλησε είναι η άσκηση της εκκλησιαστικής διπλωματίας, γιατί η Εκκλησία στο δικό της πεδίο, αναλαμβάνει πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες, οι οποίες μπορεί να μας βοηθήσουν και στην αντιμετώπιση των εθνικών μας θεμάτων που είναι δυστυχώς ανοιχτά επί σαράντα χρόνια, αλλά και στην αντιμετώπιση των νεώτερων προβλημάτων που έχουν προκύψει λόγω της οικονομικής συγκυρίας.

Εκφράζω λοιπόν τις ευχαριστίες μου και τη χαρά μου γι΄αυτή την ιδιαίτερα χρήσιμη συνάντηση που είχα με τον Μακαριώτατο», υπογράμμισε με τη σειρά του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By