Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Βενιζέλος: «Μια συμφωνία – πρόταση σε σχέση με την κοινωνία» η προγραμματική συμφωνία

«Η αμφιθυμία σκοτώνει το ΠΑΣΟΚ» υποστήριξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου

venizelos-omilia15«Οι λόγοι οι οποίοι μας οδήγησαν στην Κυβέρνηση συνεργασίας τον Ιούνιο του 2012 και στην επιβεβαίωση της επιλογής μας αυτής τον Ιούνιο του 2013, εξακολουθούν να είναι όλοι ενεργοί και ισχυροί κι εμείς δεν πρέπει να έχουμε καμία αμφιθυμία από την άποψη αυτή. Η αμφιθυμία σκοτώνει το ΠΑΣΟΚ» τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στη συμμετοχή του κόμματός του στην κυβέρνηση συνεργασίας, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Περιγράφοντας το πλαίσιο της συνύπαρξης των δύο κομμάτων, Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ κάτω από την ίδια κυβερνητική στέγη, «η διατύπωση της προγραμματικής συμφωνίας έπρεπε να γίνει μετά το πρώτο κύμα της αντιπαράθεσης με την τρόικα και όλη αυτή την ιστορία της εκταμίευσης των προηγουμένων δόσεων. Τώρα έχει πια διαμορφωθεί το πλαίσιο των σχέσεων μαζί τους», υπογράμμισε, αναφέροντας ωστόσο ότι από κοινού με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, «έχουμε ετοιμάσει ένα πολυσέλιδο πλήρες κείμενο σημείων για την προγραμματική συμφωνία και τώρα θ’ αρχίσει η συζήτηση επί του κειμένου, τουλάχιστον όπως το αντιλαμβανόμαστε εμείς. Θα αναφερθώ στη Θεσσαλονίκη στη δική μας αντίληψη για το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης που περιλαμβάνει στην προγραμματική συμφωνία» τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας: «η προγραμματική συμφωνία δεν είναι μόνο συμφωνία του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία. Εδώ πρέπει να λαμβάνουμε υπ” όψιν την κοινωνία, τις αντοχές της, το πολιτικό σύστημα και τις αντοχές του, τον ευρωπαϊκό συσχετισμό, τον διεθνή συσχετισμό, την τρόικα, τις γερμανικές εκλογές, τις αυστριακές εκλογές, το τι γίνεται στην ευρύτερη περιοχή και ούτω καθ” εξής. Υπό την έννοια αυτή, το ζήτημα της προγραμματικής συμφωνίας είναι ζήτημα ολοκληρωμένης αφήγησης δικής μας πρωτίστως, σε σχέση με το τι πρέπει να γίνει. Άρα είναι μια προγραμματική συμφωνία τύποις μεν μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, ουσία μια συμφωνία – πρόταση σε σχέση με την κοινωνία».

Σχολιάζοντας τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «μια γενικευμένη στρατηγική αμηχανία», συμπληρώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προσθέτει νέα επιχειρήματα και δεν έχει μια νέα δυναμική ιδεών και προτάσεων. Αρκείται στο να κάνει πάλι μια «αριστερή» στροφή στη λαϊκιστική αδιαλλαξία», ενώ απευθυνόμενος προς τη Χρυσή Αυγή, «είναι άκρως επικίνδυνο αυτό που κάνει στην εξωτερική πολιτική με την Αλβανία κυρίως αλλά και με τα Σκόπια δευτερευόντως» σημείωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Με φόντο τις γερμανικές εκλογές και τη συζήτηση περί βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, «ο Γερμανός πολίτης δεν έχει επιβαρυνθεί με τίποτα ως τώρα. Η Γερμανία δεν έχει εκχωρήσει τίποτα και δεν έχει χάσει απολύτως τίποτα» ξεκαθάρισε ο κ. Βενιζέλος, υποστηρίζοντας ότι « το όφελος της Γερμανίας από την κρίση του νότου είναι εντυπωσιακό».

Λίγο πριν το συνέδριο της 3ης Σεπτέμβρη, «Καλούμε τους πάντες, εκπέμπουμε μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης της Δημοκρατικής Παράταξης. Έχουμε μια πάρα πολύ καλή ομάδα εισηγητών και ομιλητών και το συνέδριο εκπέμπει πολύ σοβαρά και αξιόπιστα μηνύματα και κόβει την όρεξη στη φημολογία, τη μιζέρια, την υπονόμευση, όλο αυτό το οποίο υφιστάμεθα» προαναγγέλοντας πρωτοβουλίες στο «του εκλογικού συστήματος και γενικότερα των αλλαγών στο πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς», τις οποίες θα συντονίσει ο Κώστας Σκανδαλίδης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By