Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βενιζέλος: «Σε ετοιμότητα για να αποτρέψουμε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία»

«Κάνουμε κινήσεις άμεσες ώστε να αποτρέπουμε τις κλιμακώσεις»

venizelos

«Είμαστε σε ετοιμότητα για να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία» σημείωσε στην εφημερίδα realnews o αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος και τόνισε:

«Κάνουμε κινήσεις άμεσες ώστε να αποτρέπουμε τις κλιμακώσεις, γιατί δεν έχει βοηθήσει ποτέ την περιοχή και την Ελλάδα η στρατιωτική κλιμάκωση. Είναι άλλο να λες ότι έχω αμυντικό θώρακα, ότι έχω μια αποτρεπτική ισχύ και αν χρειαστεί θα τη χρησιμοποιήσω και άλλο να μπαίνεις μέσα σε κρίσεις, οι οποίες δεν έχουν προοπτική, δεν έχουν στρατηγικό πλαίσιο και ενίοτε προκαλούν βλαπτικές καταστάσεις, οι οποίες δυστυχώς παγιώνονται και παγώνουν».

Σχετικά με την δραστηριότητα του «Μπαρμπαρός» εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζει ότι «κάθε προσβολή του διεθνούς δικαίου είναι ανησυχητική, ιδίως όταν αναζωπυρώνονται οι μνήμες της εισβολής του 1974».

«Εμείς δεν θέλουμε ούτε σε συμβολικό επίπεδο να υπάρξει πρόσθετη ένταση, αλλά επιμένουμε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί και να τηρηθεί απαρέγκλιτα το διεθνές δίκαιο της θάλασσας», προσθέτει.

Σχετικά με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει νέα πρόταση Νίμιτς. Δεν πρόκειται να υπάρξουν άμεσες εξελίξεις στο ζήτημα του ονόματος γιατί δεν γίνονται καθόλου κινήσεις από την άλλη πλευρά».

By