Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βενιζέλος: Οι δημοκρατίες έχουν θεσμούς αυτοπροστασίας

Η απάντηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην ερώτηση για τα άρθρα 53 και 51 του Συντάγματος

venizelos-omilia15Στο ενδεχόμενο η Κυβέρνηση να κάνει κάποιες, ενδεχομένως, προσθήκες ή τροποποιήσεις, για να αποτρέψει ενδεχόμενες καταστρατηγήσεις σε περίπτωση ομαδικών παραιτήσεων βουλευτών της Χρυσής Αυγή, απάντησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη σημερινή Συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στο υπουργείο Εξωτερικών.

Αναλυτικά, η απάντηση για τα άρθρα άρθρα 53 και 51 του Συντάγματος:

Οι δημοκρατίες έχουν θεσμούς αυτοπροστασίας και πρέπει να έχουν πολύ μεγάλη ψυχραιμία και μια ιστορικότητα στις αντιδράσεις τους. Δεν χρειάζονται ούτε νευρικές ούτε βιαστικές κινήσεις. Δεν τρέχει κανείς πίσω από τους ναζιστές, για να λύνει προβλήματα. Έχουμε τη δυνατότητα να θεσπίσουμε όποιες διατάξεις απαιτούνται, χωρίς να υπάρχει καμία πίεση χρόνου.

Επίσης, πρέπει να σας πω ότι οι διατάξεις αυτές, επειδή θα θεσπιστούν νομοθετικά, θα θεσπιστούν από την πλειοψηφία της Βουλής. Θα θέλαμε να ψηφιστούν ομόφωνα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του λεγόμενου συνταγματικού τόξου, από όλους τους βουλευτές, πλην των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Αλλά, εν πάση περιπτώσει, η κυβερνητική πλειοψηφία από μόνη της αρκεί. Τους θέλουμε όλους μαζί, θέλουμε μια δημοκρατική συστράτευση, μια θεσμική συναίνεση. Αλλά μπορούμε και μόνοι μας να κάνουμε αυτά που απαιτούνται για την προστασία της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου.

Το λέω με λύπη μου, αλλά αν χρειαστεί μπορούμε και μόνοι μας. Και πάντως κανείς δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τον κ. Μιχαλολιάκο και τη Χρυσή Αυγή, για να προωθήσει μια πολύ φτηνή κομματική στρατηγική, η οποία τώρα εμφανίζεται εξαιρετικά αμήχανη και αδιέξοδη.

Δυο περιπτώσεις προβλέπει το Σύνταγμα αυξημένης πλειοψηφίας: η ενεργοποίηση του θεσμού της ψήφου των εκτός επικρατείας πολιτών και η άμεση εφαρμογή αλλαγών στο εκλογικό σύστημα ή στον καθορισμό των εκλογικών Περιφερειών. Οι άλλοι νόμοι που έχουν εκλογικό περιεχόμενο ή κοινοβουλευτικό περιεχόμενο, γιατί τα ζητήματα της αναπλήρωσης των βουλευτών είναι ζητήματα πρωτίστως κοινοβουλευτικού και δευτερευόντως εκλογικού Δικαίου, είναι νόμοι που ψηφίζονται με τη συνήθη διαδικασία και τη συνήθη πλειοψηφία και ισχύουν αμέσως.

Αλλά είναι πραγματικά θλιβερό, τη στιγμή που ενεργοποιούνται οι θεσμοί και που η δημοκρατία δείχνει την ισχύ της, που είναι μια ηθική και ιστορική ισχύς, κάποιοι να μένουν προσηλωμένοι σε μια αντίληψη η οποία είναι μίζερα μικροκομματική.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By