Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βερολίνο: «Όχι» στον Γιούνκερ για διάθεση πόρων ΕΜΣ στην ανάπτυξη

Εγγυήσεις για δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

germany

100 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 450 του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ως εγγυήσεις για δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων επιθυμεί ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» που θα κυκλοφορήσει αύριο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «ανοιχτοί» στην πρωτοβουλία του κ. Γιούνκερ είναι τόσο ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ όσο και ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ, η προσπάθειά τους όμως να διερευνήσουν τις προθέσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έληξε άδοξα. «Το δίδυμο έλαβε μια πρώτης τάξης άρνηση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο και τονίζει ότι ο κ. Σόιμπλε τους δήλωσε «ξεχάστε το», σημειώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα ανακατανομής των πόρων του ΕΜΣ, ενώ τους υπενθύμισε ότι ο Μηχανισμός δημιουργήθηκε για τη διάσωση του ευρώ και όχι για τη χρηματοδότηση έργων. Προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τις αμφιβολίες για την ικανότητα της Ευρωζώνης να διαφυλάξει το κοινό νόμισμα. Έφερε μάλιστα το παράδειγμα της ατομικής βόμβας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. «Οι πόροι του ΕΜΣ δεν προορίζονται για να χρησιμοποιηθούν», φέρεται να δήλωσε στους δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ, σύμφωνα με το άρθρο, ιδιαίτερα εκνευρισμένος τους είπε: «Μερικοί δεν μπορούν να κοιμηθούν όταν ξέρουν ότι κάπου κοντά υπάρχουν χρήματα που κάθονται».

Σύμφωνα με τους συντάκτες, ο Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ μπορεί να ανήκει στους Χριστιανοδημοκράτες, αλλά «στα βάθη της καρδιάς του», το ομολογούν ακόμη και συνοδοιπόροι του, σκέφτεται σοσιαλδημοκρατικά, γι” αυτό και η καγκελάριος Μέρκελ δίστασε να δώσει τη συγκατάθεσή της για να αναδειχθεί υποψήφιος των συντηρητικών στις Ευρωεκλογές. Οι πρώτες ενέργειές του από τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσαν τους φόβους της, καθώς, ως «σοσιαλδημοκράτης της παλιάς σχολής», θέλει να εφαρμόσει σχέδιο ανάκαμψης, αναφέρουν οι συντάκτες, που, επικαλούνται κύκλους της καγκελαρίου που κάνουν λόγο για «άστοχες» και «λανθασμένες» προτάσεις εκ μέρους του κ. Γιούνκερ.

Την ίδια στιγμή, ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, δηλώνει στο περιοδικό ότι «πρέπει να κινητοποιήσουμε τα χρήματα» και τάσσεται υπέρ της διάθεσης ενός τμήματος των κεφαλαίων του ΕΜΣ ώστε η ΕΤΕπ να δώσει νέα δάνεια. Από την άλλη πλευρά ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο Μίχαελ Φουκς, προειδοποιεί τον κ. Γιούνκερ «να προσέξει να μην επιβεβαιώσει από την αρχή όλες τις προκαταλήψεις για την επιλογή του στην κορυφή της Επιτροπής», ενώ ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της CDU Χέρμπερτ Ρόιλ υπογράμμισε ότι «ο κ. Γιούνκερ τάχθηκε με τη λάθος πλευρά».

By