Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Βιοχάλκο: «Πράσινο φως» από τους μετόχους για τη μεταφορά της έδρας στο Βέλγιο

 Στις 22 Νοεμβρίου η μετοχή του νέου σχήματος θα κάνει ντεμπούτο στο χρηματιστήριο του Βελγίου με τιμή, την τελευταία τιμή κλεισίματος της μετοχής στο ΧΑ

vioxalkob

Ανοίγει ο δρόμος για τη μεταφορά της έδρας της Βιοχάλκο στις Βρυξέλλες και τη διαπραγμάτευση της μετοχής στο χρηματιστήριο του Βελγίου, μετά την έγκριση της γενικής συνέλευσης των μετόχων για τη διασυνοριακή συγχώνευση δια απορρόφησης με τη θυγατρική Viohalco SA και στη συνέχεια με την εταιρεία Cofidin που ανήκει κατά 100% στην οικογένεια Στασινόπουλου.

Η Βιοχάλκο κατάφερε να συγκεντρώσει στη συνέλευση απαρτία 95,26%, πολύ πάνω από το 90% που με πρόσφατη τροπολογία απαιτεί ο νόμος για την έξοδο εταιρειών από το ελληνικό χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η 15η Νοεμβρίου θα είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης των μετοχών της Βιοχάλκο στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι μέτοχοι της Βιοχάλκο θα ανταλλάξουν μία μετοχή που κατέχουν με μία της Viohalco SA. Στις 22 Νοεμβρίου η μετοχή του νέου σχήματος θα κάνει ντεμπούτο στο χρηματιστήριο του Βελγίου με τιμή, την τελευταία τιμή κλεισίματος της μετοχής στο ΧΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία έχει δεσμευθεί να αιτηθεί αργότερα την εισαγωγή της μετοχής του νέου σχήματος και στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Όπως έγινε γνωστό, η συγχώνευση με την Cofidin θα αυξήσει την περιουσία της Viohalco SA κατά 110 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 67 εκατ ευρώ είναι μετρητά, ομολογίες και μετοχές που ενισχύουν άμεσα τους δείκτες ρευστότητας. Για την απορρόφηση της Cofidin οι μέτοχοί της θα λάβουν επιπλέον 20 εκατ. μετοχές που θα εκδώσει η Viohalco SA.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, η διοίκηση επεσήμανε πως η Βιοχάλκο δεν «μετακομίζει», όπως ειπώθηκε. Στην Ελλάδα παραμένουν και τα εργοστάσια και οι εταιρείες της και η βιομηχανική δραστηριότητα. Συνεπώς, δεν διαφεύγει φορολογική ύλη, ούτε καταργούνται θέσεις εργασίας. Απλώς η εταιρεία αποφάσισε να αξιοποιήσει την 50ετη σύνδεσή της με τις Βρυξέλλες για να έχει πρόσβαση σε φθηνότερο χρήμα, είτε μέσω δανεισμού, είτε μέσω ομολογιών καθώς μία διεθνής εταιρεία απολαμβάνει καλύτερους όρους χρηματοδότησης από μία ελληνική εταιρεία, λόγω του ρίσκου της χώρας.

Όπως ανέφερε το μέλος της διοίκησης κ. Κ. Κεφάλας, η μεταφορά της έδρας θα είναι επ΄ωφελεία της ελληνικής οικονομίας αφού η μεταφορά της έδρας θα συμβάλει στη χρηματοδότηση του 3ετούς  επενδυτικού πλάνου του ομίλου στην Ελλάδα,  ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να υποβάλει η Viohalco SA υποχρεωτικές δημόσιες προτάσεις για τις επτά θυγατρικές που ελέγχει ο όμιλος, οι μετοχές των οποίων διαπραγματεύονται στο ΧΑ, ο κ. Κεφάλας  ανέφερε: «εμείς ακολουθούμε τη νομοθεσία» και εξήγησε ότι υπάρχει μία γνώμη της Επιτροπής για να υποβάλουμε υποχρεωτικές δημόσιες προτάσεις  και  εάν μας ζητηθεί θα συμμορφωθούμε. Μάλιστα, ανέφερε πως για να αποκτηθεί το free float των επτά εισηγμένων θα απαιτηθούν 193 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 67 εκατ. ευρώ θα διατεθούν από τη ρευστότητα της Cofidin και τα υπόλοιπα με δάνειο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι επειδή  το τίμημα, βάσει του οποίου  θα διενεργηθούν οι δημόσιες προτάσεις θα είναι χαμηλότερο από την τρέχουσα αξία των μετοχών, πολλοί μέτοχοι δεν θα προτρέξουν να μεταβιβάσουν τις μετοχές τους και η εκταμίευση για τον όμιλο θα είναι μικρότερη.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By