Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Le Monde: Βιώνουμε τη γέννηση μιας «τουρκικής άνοιξης»;

 Σε δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας αναλύεται το κύμα διαμαρτυρίας που ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη, η συνολική πολιτική στάση και οι φιλοδοξίες του Τούρκου πρωθυπουργού.

REUTERS | MURAD SEZER
REUTERS | MURAD SEZER

Σε σημερινό της δημοσίευμα η γαλλική Le Monde διερωτάται:

Βιώνουμε τη γέννηση μιας τουρκικής άνοιξης; Θα εξελιχθεί η πλατεία Ταξίμ στην πλατεία Ταχρίρ της Κωνσταντινούπολης, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι;

Οι διαμαρτυρίες που ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα στην κεντρική αυτή πλατεία της πόλης, αποτελούν αναμφίβολα ορόσημο στην τουρκική πολιτική. Αρχικώς ήταν μόλις ένας μικρός αριθμός διαδηλωτών που ήθελαν να διασώσουν ένα τμήμα ενός δημόσιου πάρκου που όμως εξελίχθηκε σε ένα μαζικό κίνημα κατά της πολιτικής του πρωθυπουργού Ερντογάν. Σε αυτό συνέβαλε και η ασύμμετρη αστυνομική βία. Την επόμενη χρονιά ο Ερντογάν προσβλέπει στην προεδρία, έχοντας προηγουμένως πραγματοποιησεί αντλιστοιχες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις για μια προεδρική δημοκρατία στη χώρα. Πολλοί φοβούνται ότι η καταστολή θα είναι τότε ακόμα πιο σκληρή, αναφέρει το γαλλικό δημοσίευμα.

Το κίνημα των πολιτών που διαδήλωσε εκτείνεται από τα αριστερά ως τα δεξιά του πολιτικού φάσματος και συγκεντρώνει όλα τα συσσωρευμένα παράπονα εναντίον των κυβερνητικών επιλογών των τελευταίων δέκα ετών, σύμφωνα με τη Le Monde, ενώ γίνονται αναφορές για τον συνεχώς ισχυροποιούμενο ισλαμισμό, την εμφάνιση της θρησκείας στο προσκήνιο και την εκμετάλλευση της από τον Ερντογάν προκειμένου να κυβερνήσει.

Όλοι καταγγέλλουν, από κοινού, την αυταρχικότητα του Τούρκου πρωθυπουργού και τα «μεγαλομανιακά» αστικά έργα που εγκαινιάζει στην  Κωνσταντινούπολη. Η δύναμη του Ερντογάν είναι πλαισιωμένη από την υποστήριξη στην έναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων για την προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη δυναμική της μεταρρύθμισης, σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.

«Ο εκλογικός του θρίαμβος του επέτρεψε να απαλλαγεί από όσους ήταν ενάντια στην εξουσία του, στρατό, δημόσια διοίκηση, δικαιοσύνη, Τύπο. Έτσι, ενώ ξεσπούσαν οι ταραχές στο Ταξίμ, η τηλεόραση έδειχνε τον Ερντογάν να διοργανώνει συνέδριο κατά του καπνίσματος. Η αστυνομία, που η δύναμη της τριπλασιάστηκε στα χρόνια που ο Ερντογάν είναι στην εξουσία, έδειξε πρωτοφανή βία κατά των διαδηλωτών, με την ατιμωρησία»

(Visited 1 times, 1 visits today)
By