Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Βιώσιμο το ελληνικό χρέος- Όχι σε νέο κούρεμα

Βέβαιη ότι το ελληνικό χρέος θα εξακολουθήσει να είναι βιώσιμο δηλώνει η Άνγκελα Μέρκελ, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δε βλέπει νέο κούρεμα.

barroso-merkelΜε αφορμή τη συνάντηση σήμερα Τετάρτη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Βερολίνο για την ανεργία, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη της στην Καθημερινή και άλλες πέντε ευρωπαϊκές εφημερίδες, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, τάσσεται όμως κατά ενός νέου κουρέματος.

Η κ.Μέρκελ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα χάρη στην κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία προσανατολίζεται πολύ προς τις μεταρρυθμίσεις, αναγνωρίζει το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα  και τάσσεται υπέρ της εμπλοκής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα πακέτα διάσωσης της Ευρωζώνης. Υπερασπίζεται επίσης την πολιτική της δημοσιονομικής πειθαρχίας, καθώς εκφράζει την άποψη ότι σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις οδηγεί σε διαρκή ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την καγκελάριο της Γερμανίας, αιτίες της κρίσης είναι αποκλειστικά το αυξημένο επίπεδο δανεισμού ορισμένων κρατών και η μεγάλη ψαλίδα ανάμεσα στην αύξηση των μισθών και την αύξηση της παραγωγικότητας σε ορισμένα τμήματα της Ευρώπης.  «Ιδού γιατί η οδός που ακολουθούμε είναι η ορθή, είναι αυτή που, αφ’ ενός, ευαγγελίζεται την δημοσιονομική εξυγίανση και αφ’ ετέρου, ριζικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», συμπέρανε η κ.Μέρκελ.

«Έχω την εντύπωση πως σε ορισμένες χώρες, οι πολίτες γνωρίζουν επακριβώς ποια λάθη διαπράχθηκαν στο παρελθόν. Λυπούμαι που συχνά είναι εκείνοι οι οποίοι δεν είχαν την παραμικρή ευθύνη στα λάθη τούτα—όπως οι νέοι και οι αναξιοπαθούντες—που υποφέρουν περισσότερο σήμερα», σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, χαρακτηρίζοντας την ανεργία των νέων το πιο πιεστικό πρόβλημα σήμερα στην Ευρώπη και επισημαίνοντας την ανάγκη μεγαλύτερης κινητικότητας στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας.

Στο περιθώριο της συνάντησης, η κ.Μέρκελ αναμένεται να έχει τετ α τετ με τον Αντώνη Σαμαρά. Παρόντες στο Βερολίνο θα είναι ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν Χερμάν Βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μπαρόζο.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Αννα Στρατινάκη και ο διοικητής του ΟΑΕΔ Θεόδωρος Αμπατζόγλου.

Στις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν, θα συμμετάσχουν αρχηγοί κρατών, υπουργοί Εργασίας, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καθώς και οι επικεφαλής των δημοσίων υπηρεσιών απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

(Visited 1 times, 1 visits today)
By