Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Βοήθεια 46 εκατ. στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ

O πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι η Ρωσία αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια

prosenko

Λίγο πριν από τη συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον Πέτρο Ποροσένκο, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι εκταμιεύει 46 εκατομμύρια δολάρια βοήθειας με στόχο τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Στόχος αυτής της νέας βοήθειας- που ανεβάζει το συνολικό ποσό της αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία στα 116 εκατομμύρια δολάρια, είναι να βοηθήσει την χώρα, που πολεμά τους φιλορώσους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, στην επιτήρηση και ασφάλεια των συνόρων της και να βοηθήσει το στρατό να λειτουργεί με τρόπο πιο «αποτελεσματικό».

Η βοήθεια αυτή δεν περιλαμβάνει την προμήθεια όπλων αλλά την αποστολή εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών, ραντάρ, αλεξίσφαιρων γιλέκων, κρανών ή ακόμα στρατιωτικών στολών.

O πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε σήμερα ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου ότι η Ρωσία αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια.

«Εάν δεν τους σταματήσουμε τώρα, θα παραβιάσουν τα σύνορα της Ευρώπης, (πρόκειται) για μια απόλυτη απειλή για τον κόσμο» υπογράμμισε ο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια της ομιλίας που εκφώνησε ενώπιον των Αμερικανών γερουσιαστών, ενώ ζήτησε η Ουάσιγκτον και η Ευρώπη να «μην αφήσουν μόνη την Ουκρανία» απέναντι στη Ρωσία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος καταδίκασε την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, χαρακτηρίζοντάς την μία από τις μεγαλύτερες «προδοσίες» στη σύγχρονη Ιστορία.

By