Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Βολές Φέιμαν κατά Κάμερον για την υποψηφιότητα Γιουνκέρ

Ο Φέιμαν στηρίζει ανοιχτά τον Γιουνκέρ για το ανώτατο αξίωμα στην Κομισιόν

junker

Πιθανόν να παρακάμψουν τις ενστάσεις του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας Ντέβιντ Κάμερον και να εκλέξουν τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φέιμαν.

Ο Φέιμαν είναι σοσιαλδημοκράτης όμως έχει στηρίξει ανοιχτά τον συντηρητικό Γιουνκέρ για το ανώτατο αξίωμα στην Κομισιόν επειδή τα κεντροδεξιά κόμματα ήρθαν πρώτα στις εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο τον προηγούμενο μήνα.

«(Η επιλογή) Γιουνκέρ δεν είναι διαπραγματεύσιμη», ανέφερε σε συνέντευξή του στην Kleine Zeitung.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες Κάμερον να μην εκλεγεί ο Γιουνκέρ, ο ίδιος δήλωσε στην εφημερίδα ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε ένα άτομο να μας υπαγορεύει τα πάντα».

Η Βρετανία προσπαθεί να καθυστερήσει την εκλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν, όπως ανακοίνωσαν χθες Βρετανοί αξιωματούχοι, επιδιώκοντας περαιτέρω συνομιλίες για την επιλογή ενός άλλου προσώπου αντί του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Γιουνκέρ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν εκλέγεται από μία «ειδική πλειοψηφία«–οι μεγαλύτερες χώρες έχουν περισσότερες ψήφους από τις μικρότερες.

Χωρίς την υποστήριξη μεγάλων χωρών όπως η Γερμανία, ο Κάμερον θα χρειαστεί την υποστήριξη ορισμένων μικρότερων χωρών, που αντιστοιχούν στο 38% περίπου του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ, κάτι που θεωρείται σχεδόν απίθανο να επιτύχει.

Σχετικά με άλλα ζητήματα, ο Φέιμαν υπερασπίστηκε την απόφαση της Αυστρίας να δεχτεί την επόμενη εβδομάδα επίσκεψη από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν παρά τη ρήξη στις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στην Ουκρανία.

«Δεν του στρώνουμε το κόκκινο χαλί», είπε ο Φέιμαν επαναλαμβάνοντας ότι η ουδέτερη Αυστρία βλέπει την επίσκεψη ως μία ευκαιρία να βοηθήσει στη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στις σχέσεις Ανατολής-Δύσης με τον διάλογο.

By