Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βορίδης: Στόχος η εξόφληση των χρεών προς τις φαρμακοβιομηχανίες ως το τέλος του 2014

H φαρμακευτική δαπάνη από τα περίπου 5 δισ. ευρώ μειώθηκε στα 2,2 δισ. ευρώ

FOSPHOTOS / Panayiotis Tzamaros
FOSPHOTOS / Panayiotis Tzamaros

Η προσαρμογή στον τομέα της Υγείας ήταν ιδιαιτέρως βίαιη, τόνισε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης στο διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας αλλά, όπως υπογράμμισε, απορροφήθηκαν οι κραδασμοί και επήλθε ισορρόπηση στο ζήτημα του φαρμάκου.

Ο κ. Βορίδης επεσήμανε ότι η φαρμακευτική δαπάνη από τα περίπου 5 δισ. ευρώ μειώθηκε στα 2,2 δισ. ευρώ και σημείωσε ότι στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να εξοφληθούν τα περισσότερα χρέη του δημοσίου προς τις φαρμακοβιομηχανίες (εκτός από τα έτη 2012 και 2013 και τα χρέη του ΙΚΑ).

Επίσης, ανέφερε ότι θα ενισχυθούν οι έλεγχοι για διαφθορά και θα ελεγχθούν κυρίως τα κλειστά νοσήλια στις ιδιωτικές κλινικές και οι διαγνωστικές εξετάσεις.

Στο κέντρο της πολιτικής της κυβέρνησης δεν είναι οι επιχειρήσεις, όπως ισχυρίστηκε, αλλά οι ασθενείς και συνέχισε λέγοντας ότι οι επιχειρήσεις του χώρου θα υποστούν τις συνέπειες του σφικτού εναγκαλισμού του κράτους καθώς το κράτος είναι αυτό που ορίζει την πολιτική για το φάρμακο, τις εκπτώσεις, τις τιμές κλπ.

By