Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Βουλή: Από μη συσταθείσες θέσεις η μείωση των μετακλητών υπαλλήλων

«Μας φέρνετε τελευταία στιγμή να ψηφίσουμε γουρούνι στο σακί», διαμαρτυρήθηκε ο Νίκος Βούτσης από τον ΣΥΡΙΖΑ

Vouli_arxeio600

Από το παράθυρο κρατούν στα πόστα τους τα κομματικά τους παιδιά οι υπουργοί, καθώς η θεσπισμένη μείωση του 20% των μετακλητών, θα μείνει μόνον στα χαρτιά. Η τροπολογία του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Γεωργαντά που προβλέπει ότι η μείωση αυτή θα μπορεί να προέρχεται και από μη συσταθείσες θέσεις, έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση, χωρίς κανείς επί της ουσίας να γνωρίζει το περιεχόμενο της.

«Μας φέρνετε τελευταία στιγμή να ψηφίσουμε γουρούνι στο σακί», διαμαρτυρήθηκε ο Νίκος Βούτσης από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος ωστόσο, σε όλες τις τροπολογίες που αποδέχθηκε η κυβέρνηση.

Με την τροπολογία αυτή καταργείται διάταξη που προέβλεπε ότι «οι θέσεις μετακλητών υπαλλήλων που έχουν συσταθεί έως σήμερα σε υπηρεσίες που καταλαμβάνονται από το ΠΔ 63/2005, καθώς και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις περιορίζονται κατά 20%. Ο περιορισμός αφορά συνολικά το προσωπικό που καταλαμβάνεται από το ΠΔ 63/2005 και εξειδικεύεται ανά υπηρεσία με απόφαση του πρωθυπουργού» και αντικαθίσταται από άλλη που ορίζει ότι η μείωση θα μπορεί να προέλθει και από μη συσταθείσες θέσεις. Ειδικότερα, αναφέρει ότι οι θέσεις μετακλητών υπαλλήλων που προβλέπονται στο ΠΔ 63/2005, κενές ή μη, συσταθείσες ή μη (σ.σ. η προηγούμενη διάταξη μιλούσε για μείωση 20% στις θέσεις μετακλητών που έχουν ήδη συσταθεί), καθώς και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, περιορίζονται κατά 20%. Ο περιορισμός των θέσεων των μετακλητών υπαλλήλων εξειδικεύεται ανά υπηρεσία με απόφαση του πρωθυπουργού.

Ο ίδιος ο Γ. Γεωργαντάς στην τροπολογία που εισηγήθηκε και έκανε δεκτή η κυβέρνηση αναφέρει ότι «η προτεινόμενη τροπολογία κατατείνει στον περιορισμό των θέσεων των μετακλητών στα όργανα της κυβέρνησης, προκειμένου να επιτευχθεί εξορθολογισμός των δημοσίων δαπανών». Στην δε, αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι «θέσεις μετακλητών θεωρούνται όλες οι θέσεις των μετακλητών υπαλλήλων, ειδικών συμβούλων, ειδικών συνεργατών και οι θέσεις με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου που προβλέπονται στο ΠΔ 63/2005, εξαιρουμένων των προϊσταμένων μετακλητών υπαλλήλων των παραπάνω υπηρεσιών, καθώς και των γενικών και ειδικών γραμματέων οι οποίοι με βάση το νόμο έχουν την ιδιότητα των μετακλητών υπαλλήλων».

By