Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Βουλή: Ονομαστική θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας

Aφορούσε παραβίαση του άρθρου 74 παρ. 5 του Συντάγματος που αναφέρει ότι οι νόμοι πρέπει να αποτελούνται από ομοιογενείς διατάξεις.

Tsipras bouliΑπορρίφθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η ένσταση που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ για αντισυνταγματικότητα του πολυνομοσχεδίου. Πρόταση για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ένσταση αντισυνταγματικότητας αφορούσε παραβίαση του άρθρου 74 παρ. 5 του Συντάγματος που αναφέρει ότι οι νόμοι πρέπει να αποτελούνται από ομοιογενείς διατάξεις. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ απέρριψαν την ένσταση, ενώ την υποστήριξαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ.

«Γράφει η τρικομματική κυβέρνηση στα παλιά της τα παπούτσια την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής;», αναρωτήθηκε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης, τονίζοντας ότι το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας εγείρεται από την έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας.

«Το ελάχιστο είναι να υπάρχει στοιχειώδης σεβασμός στις υποδείξεις και κατευθύνσεις των επιτροπών της Βουλής», είπε και έκανε λόγο για «εκβιαστικές πρακτικές που προσομοιάζουν όχι σε δημοκρατία αλλά στα χειρότερα αυταρχικά καθεστώτα».

«Ουαί υμίν υποκριτές και φαρισαίοι», απάντησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Βορίδης, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν τον νοιάζει καθόλου το Σύνταγμα, δεν δίνει δεκάρα για το Σύνταγμα. Δεν τολμάτε να πείτε ότι αυτό που υποκρύπτεται πίσω από την επαναστατική γυμναστική του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια απόπειρα απονομιμοποιήσης της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, ευτελισμού των πολιτικών θεσμών και απόπειρα υπονόμευσης του συντάγματος».

Από την γαλλική επανάσταση, τον Ρουσσώ και τον Μοντεσκιέ ισχύει η αρχή της ομοιογένειας στους νόμους, υπενθύμισε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλος, ισχυριζόμενος ότι «δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του παγκόσμιου κοινοβουλευτικού συστήματος, δεν έχει συμβεί ούτε σε συνθήκες πολέμου, τόσο μεγάλη έκτασης νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί σε ένα και μόνο άρθρο».

«Η συνεχής επίκληση αντισυνταγματικότητας σε κάθε νομοσχέδιο που το μόνο που καταφέρνει είναι να οδηγεί σε απαξίωση του Συντάγματος και του πολιτικού λόγου», υπoγράμμισε η Εισηγητής της ΝΔ Φ. Πατριανάκου.

Όντως «έχουμε ποικίλες διατάξεις» στο νομοσχέδιο, αλλά «αυτές καταλήγουν σε ένα σκοπό και ένα στόχο: το πρόγραμμα προσαρμογής που είναι ενιαίο και το υπηρετεί η κυβέρνηση» και, κατ’ αυτή την έννοια «δεν είναι άσχετες», τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοϊδης, επισημαίνοντας ότι η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής είναι γνωμοδοτική. Ο Μ. Χρυσοχοϊδης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «μεγαλοστομίες και ανακρίβειες», αλλά και για μονομερή επίκληση του Συντάγματος.

Αντισυνταγματική είναι και διάταξη για την διοικητική επίλυση των φορολογικών διαφορών, η οποία ορίζει ότι για να υποβληθεί προσφυγή πρέπει να προκαταβληθεί το 50% της διαφοράς, ανέφερε ο Βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Β. Καπερνάρος.

«Θεωρούμε ανούσια και κουραστική την συζήτηση. Προϋπόθεση για την ένσταση αντισυνταγματικότητα είναι να υπάρχει ίχνος συνταγματικότητας», είπε ο Βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αρτ. Ματθαιόπουλος, που ψήφισε υπέρ της ένστασης αντισυνταγματικότηας.

Η παρατήρηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας αφορά την γενική νομοθετική αρχή και αναγνωρίζει εξαιρέσεις, επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Ν. Τσούκαλης, σημειώνοντας ότι «οι εντυπώσεις, αν δεν γίνονται με τον σωστό τρόπο δηλητηριάζουν την ελληνική κοινωνία».

 

By