Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Το «θυελλώδες» 2013 στη Βουλή

«Πλούσιο» από κάθε άποψη ήταν το 2013, που σε λίγες ώρες μας αποχαιρετά, για τη Βουλή

vouli622_414

Ο «παλιός» ο χρόνος που φεύγει, αφήνοντας μια πικρή γεύση, έχει πολλά να διηγηθεί για τα όσα «πέρασε» στης Βουλής τα έδρανα.

Θυελλώδεις συνεδριάσεις, ύβρεις και εκφράσεις πεζοδρομίου, αποχωρήσεις, διαγραφές και τρεις νεοναζιστές βουλευτές πίσω απο της φυλακής τα σίδερα.

 Η υπόθεση Λαγκάρντ

Ποδαρικό το 2013 έκανε η υπόθεση της περίφημης λίστας Λαγκάρντ με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να δηλώνει οτι εχει καθαρή τη συνείδηση του και οτι δεν θα θυσιαστεί όπως η Ιφιγένεια. Στις 17 Ιανουαρίου η Βουλή άναψε το πράσινο φως για την συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής. Την πρόταση των τριών κομμάτων που στήριζαν την κυβέρνηση για την παραπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος υπερψήφισαν 265 βουλευτές, 6 καταψήφισαν και 3 δήλωσαν «παρών». Λίγους μήνες αργότερα προστέθηκε και το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία. Οι άγριες κόντρες Μαρκογιαννάκη- Κωνσταντοπούλου και οι διάλογοι φωτιά σημάδεψαν τις συνεδριάσεις της προανακριτικής που θα μείνουν στην ιστορία. Η αυλαία έπεσε με ένταση τον Ιούλιο που παραδόθηκε το πόρισμα/τα για την παραπομπή του πρώην τσάρου για τα τρία αδικήματα.

 papakonstantinouA

«Heil Hitler» στη Βουλή

Η Χρυσή Αυγή και η προκλητική έως χυδαία συμπεριφορά των βουλευτών της εξόργισε το σύνολο των βουλευτών του δημοκρατικού τόξου. Στην αίθουσα της ολομέλειας ακούστηκε το «Heil Hitler», έστω κι αν ήταν από βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Η άγρια δολοφονία του Παύλου Φύσσα στις 18 Σεπτεμβρίου άνοιξε το δρόμο για την περιθωριοποίηση του νεοναζιστικου μορφώματος του Νίκου Μιχαλολιάκου που βρίσκεται προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό μαζί με τους Χρήστο Παππά και Γιάννη Λαγό. Εκείνοι πάντως, και μέσα απο τη φυλακή, υποβάλλουν ερωτήσεις προς υπουργούς για διάφορα θέματα.

Στις 22 Οκτωβρίου η Βουλή με συντριπτική πλειοψηφία έβαλε φρένο στις εγκληματικές ενέργειες και τρομοκρατικές πράξεις της Χρυσής Αυγής, υπερψηφίζοντας την τροπολογία για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης. Η στρόφιγγες έκλεισε και επίσημα στις 18 Δεκεμβρίου. Στην ψηφοφορια στην οποία οι ΑΝΕΛ εμφανίστηκαν με τρεις γραμμές, 241 βουλευτες είπαν ναι, 26 όχι, ενώ 5 δήλωσαν «παρών». Όλο αυτό το διάστημα έχουν αρθεί πολλές φορές, για διαφορετικά αδικήματα, οι άρσεις ασυλίας των περισσοτέρων βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

 xa_iliopoulos648

Το «μαύρο» στην ΕΡΤ

Το μαύρο στις συχνότητες της ΕΡΤ στις 11 Ιουνίου έβαλε φωτιές στα θεμέλια της τρικομματικής κυβέρνησης. Η ΔΗΜΑΡ αποχώρησε απο την κυβέρνηση και η Βουλή λίγο έλειψε να μετατραπεί σε πεδίο μάχης. Περίπου ένα μήνα αργότερα, στις 19 Ιουλίου υπερψηφίζεται απο τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το νομοσχεδιο για το νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, τη ΝΕΡΙΤ.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ άρχισαν σιγά σιγά να φυλλοροούν. Το μνημόνιο και η οικονομική πολιτική έδιωξαν ακόμη και βαριά χαρτιά των δύο κομμάτων που «ξεκίνησαν» με 162 βουλευτές και τώρα έχουν μόλις 153 (126 η ΝΔ και 27 το ΠΑΣΟΚ). Τελευταία ηχηρή διαγραφή αυτή του Βύρωνα Πολύδωρα, που διαφώνησε ανοιχτά με τον φορο στα ακίνητα. Περίπου ένα μήνα νωρίτερα, στις 10 Νοεμβρίου την πόρτα εξόδου απο το ΠΑΣΟΚ είδε η Θεοδώρα Τζάκρη που υπερψήφισε την πρόταση δυσπιστίας κατα της κυβέρνησης που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ φλέρταρε καιρό με την διαγραφή, την οποία γλίτωσε στο παρά πέντε τον περασμένο Ιούλιο όταν καταψήφισε τροπολογία για την ΕΥΔΑΠ. Ακόμη, πάντως, δεν εχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με την Ραχήλ Μακρή των ΑΝΕΛ που δήλωνε στους δημοσιογράφους ότι ανεξαρτητοποιείται. Την επιστολή ανεξαρτητοποίησης προς τον Πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μειμαράκη, ουδείς την εχει δει.

ert_open622

Αρχηγός κόμματος χωρίς βουλευτική ασυλία

Εκτός από τις πάμπολλες άρσεις ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, για πρώτη φορά η Βουλή αποφάσισε να αφαιρέσει την ασπίδα προστασίας από πρόεδρο κόμματος. Η βουλευτική ασυλία του Πάνου Καμμένου ήρθη στις 11 Δεκεμβρίου για την προτροπή του σε κατοίκους της Χαλκιδικής που αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού να  λιντσάρουν τον δήμαρχο Αριστοτέλη Χρήστο Πάχτα. Ωστόσο, 101 βουλευτές είπαν «όχι» στην άρση της ασυλίας του, επιβραβεύοντας, όπως πολλοί σχολίασαν,  την πράξη του.

 

fosphotos.com | Kostantinos Tsakalidis
fosphotos.com | Kostantinos Tsakalidis

Από το Τέξας στην πρόταση μομφής

Η πρόταση δυσπιστίας κατα της κυβέρνησης του Αλεξη Τσίπρα έπιασε στον ύπνο την κυβέρνηση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λίγη ώρα μετά την επιστροφή του απο τις ΗΠΑ, συγκαλεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα και ομόφωνα, αποφασίζουν να κατατεθεί η πρόταση.

Αφορμή στάθηκε η επέμβαση των ΜΑΤ στις εγκαταστάσεις της πρώην ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, η ουσία όμως έχει να κάνει με την οικονομία και τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας. «Αν δεν το κάναμε τώρα, πότε θα το κάναμε;», έλεγαν στους διαδρόμους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η συζήτηση διεξάγεται σε άδεια έδρανα και η πρόταση, απορρίφθηκε με μια απώλεια από το ΠΑΣΟΚ, αυτή της Θεοδώρας Τζάκρη που την υπερψήφισε.

Η συζήτηση που κινήθηκε σε γενικά ήρεμα νερά, έριξε αυλαία σε σκηνικό πόλωσης, καθώς ήταν σφοδρή η σύγκρουση του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σε μονομαχία στη βουλή για το θέμα των υποβρυχίων και το ραντεβού κλείστηκε για τις 18 Δεκεμβρίου.

tsipras 2

 

«Όχι» στη σύσταση εξεταστικής για τον Βενιζέλο

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής συζητήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου σε υψηλούς τόνους. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρωτολόγησε 72 λεπτά και απορρίφθηκε όπως αναμενόταν άλλωστε.

 Venizelos Vouli

Το 2013 έκλεισε κοινοβουλευτικά με την υπερψήφιση του φόρου ακινήτων και του νομοσχεδίου για την παράταση της προθεσμίας προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς. Εντάσεις και υψηλοί τόνοι, αλλεπάλληλες αλλαγές και «βελτιώσεις» από τους υπουργούς για να καμφθούν οι αντιδράσεις βουλευτών της συμπολίτευσης και η διαγραφή του Βύρωνα Πολύδωρα από τη ΝΔ σημάδεψαν τις συζητήσεις.

Το τέλος του 2013 βρίσκει τη Βουλή με 8 κοινοβουλευτικές ομάδες, αντί για 7 που ήταν μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Όσοι ανεξαρτητοποιήθηκαν ή διαγράφηκαν από τα κόμματα τους, βρήκαν στέγη στους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές με πρόεδρο που θα αλλάζει ανά δίμηνο. Πρώτος πρόεδρος ο Θεόδωρος Παραστατίδης. Στις 21 Νοεμβρίου η 8η Κοινοβουλευτική Ομάδα ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής.

polydwras600_201213

(Visited 1 times, 1 visits today)
By