Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βουλγαρία: Στη Βουλή αύριο η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής

Ο κ. Στόινεφ επέρριψε ευθύνες στο GERB για την υπερτραφή ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και το κατηγόρησε για «εθνικά ανεύθυνη πολιτική»

plamen oresarski bulgaria

Απόντος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μπόικο Μπορίσοφ διεξήχθη, χθες, στη βουλγαρική Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης μομφής του κόμματος GERB κατά της κυβέρνησης, με «αιχμή του δόρατος» την κατάσταση στον τομέα της ενέργειας. Πρόκειται για την τέταρτη πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ο πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι, στα τέλη Μαΐου 2013.

Κι ενώ όλοι ανέμεναν δραματικές πολιτικές εξελίξεις, μετά και την επικράτηση του GERB στις πρόσφατες ευρωεκλογές, η χθεσινή συζήτηση διεξήχθη σε αρκετά ήρεμη ατμόσφαιρα, αν και δεν έλειψε η ανταλλαγή φραστικών πυρών και χαρακτηρισμοί, όπως «κλέφτες», «ψεύτες» κ.λπ.

Εκτός του κ. Μπορίσοφ, η απουσία του οποίου σε τέτοιου είδους συνεδριάσεις δεν αποτελεί έκπληξη, από τη συζήτηση απών ήταν -κατά το μεγαλύτερο μέρος της- και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Πλάμεν Ορεσάρσκι, ο οποίος πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στη Ρώμη και έφτασε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή, όπου αρκέστηκε να εκφράσει την ελπίδα πως ο αρμόδιος υπουργός Ντραγκομίρ Στόινεφ έχει καταφέρει να αναλύσει σε βάθος την κυβερνητική πολιτική αντιμετώπισης των σοβαρών προβλημάτων του ενεργειακού τομέα.

Νωρίτερα, ο κ. Στόινεφ αναφέρθηκε, από το βήμα της Βουλής, λεπτομερώς στην κατάσταση του ενεργειακού τομέα, σημειώνοντας , μεταξύ άλλων, ότι η οικονομική κατάσταση της Εθνικής Επιχείρησης Ηλεκτρισμού έχει επιδεινωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, υπό τη συνδυασμένη επίδραση των εξής αρνητικών παραγόντων:

-Συρρίκνωση της αγοράς ενέργειας ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης αλλά και της αποβιομηχανοποίησης της Βουλγαρίας.

-Αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με συνέπεια, κατά τον Ιούνιο του 2012, η παραγωγή «πράσινης ενέργειας» να φτάσει τα 1465 μεγαβάτ αντί για τα προγραμματισμένα… 40. Στο μεταξύ, η τιμή, με την οποία η βουλγαρική επιχείρηση ηλεκτρισμού είναι υποχρεωμένη να εξαγοράζει τον «πράσινο ηλεκτρισμό» από τους παραγωγούς είναι τρεις φορές υψηλότερη από εκείνη, στην οποία πουλάει το ρεύμα στους δικούς της πελάτες! Ενώ το πελώριος, για τα δεδομένα της Βουλγαρίας, όγκος των ΑΕΠ υπερβαίνει κατά τρεις φορές τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας. Αυτό έχει ως συνέπεια, η επιχείρηση να αναγκάζεται να περιορίζει τους ρυθμούς παραγωγής του πυρηνικού σταθμού «Κοζλοντούι» και θερμοηλεκτρικών μονάδων της, σημειώνοντας κατ” αυτόν τον τρόπο επιπρόσθετες ζημιές.

Ο κ. Στόινεφ επέρριψε ευθύνες στο GERB για την υπερτραφή ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και το κατηγόρησε για «εθνικά ανεύθυνη πολιτική».

Ο Βούλγαρος υπουργός αναφέρθηκε και σε μια σειρά άλλων παραμέτρων που ευθύνονται για την κατάσταση στον ενεργειακό τομέα της χώρας αλλά και στη δραστική πτώση των εξαγωγών ρεύματος, σαν συνέπεια του υπερβολικά υψηλού τέλους (17 ευρώ ανά μεγαβάτ) που είχε επιβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση και το οποίο η κυβέρνηση Ορεσάρσκι μείωσε σε 1,5 ευρώ. Αυτή η κίνηση, όπως είπε, είχε ως αποτέλεσμα, οι βουλγαρικές εξαγωγές ρεύματος στους πρώτους πέντε μήνες του 2014 να ξεπεράσουν ήδη τις εξαγωγές σε όλο το 2013.

Βολές κατά του GERB εκτόξευσε και το εθνικιστικό κίνημα «Ατάκα» κατηγορώντας το κόμμα του κ. Μπορίσοφ για αλλαγή στάσης απέναντι στο σχέδιο κατασκευής του Μπέλενε.

Για ήδη χρεοκοπημένο ενεργειακό τομέα μίλησε, στην τοποθέτησή του, ο πρώην υπουργός Ενέργειας Ντελιάν Ντόμπρεφ, που μαζί με άλλους συναδέλφους του από το GERB κατηγόρησαν τους κυβερνώντες, ότι δεν δίνουν στο φως τα πραγματικά στοιχεία για τα «τρομακτικά», όπως τόνισαν, δεδομένα του ενεργειακού τομέα.

Οι ομιλητές του GERB απέρριψαν, επίσης, τις κατηγορίες που τους αποδόθηκαν, ότι υπονομεύουν το σχέδιο κατασκευής του South Stream, σημειώνοντας ότι «πάγια θέση μας είναι, ότι το σχέδιο αυτό πρέπει να υλοποιηθεί, αλλά σε αρμονία με την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Η αξιωματική αντιπολίτευση υποδέχθηκε, με το σύνθημα «παραίτηση» τον κ. Ορεσάρσκι την ώρα της εισόδου του στην αίθουσα και στη συνέχεια αποχώρησαν.

«Απορώ πώς έχετε το θράσος να καταθέτετε πρόταση μομφής για την ενέργεια, όταν χιλιάδες Βούλγαροι σας έδιωξαν από την εξουσία τον περυσινό Φεβρουάριο λόγω των απάνθρωπων λογαριασμών ρεύματος» σχολίασε ο πρόεδρος της διαρκούς Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής Γιάβορ Κουιουμτζέιφ.

Μετά τη χθεσινή συζήτηση, αύριο θα διεξαχθεί η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής.

By