Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Βράζει» την Ελλάδα ο ξένος τύπος

Προβλέπει εκλογές το 2014

dimosieuma NYT

Για πολιτική αστάθεια και «προσωρινή ευφορία» που θα φέρουν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, την οποία παρουσιάζουν σαν καζάνι που βράζει κάνουν λόγο δημοσιεύματα του ξένου Τύπου. 

Χθες, οι New York Times σε άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα στο σημείο βρασμού» παρουσιάζει τη χώρα με βάτραχο σε κατσαρόλα με καυτό νερό που «βράζει μέχρι θανάτου». «Αν ρίξεις ένα βάτραχο σε νερό που βράζει, θα πηδήξει αμέσως έξω. Αν όμως ζεστάνεις το νερό σιγά-σιγά, τότε ο βάτραχος θα περιμένει υπομονετικά να βράσει μέχρι θανάτου», γράφει η αμερικανική εφημερίδα New York Times για την ελληνική δημοκρατία και συμπληρώνει ότι είναι «εξαιρετικά αποδυναμωμένη από τις πελατειακές σχέσεις και την κατάχρηση εξουσίας, πληγωμένη από τα πέντε χρόνια της ύφεσης και της λιτότητας και πλέον σε μεγάλο κίνδυνο.»

ΟΙ NYT σχολιάζουν ακόμα πως «η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά γίνεται όλο και πιο απολυταρχική, περνώντας νόμους με διατάγματα και παραπέμποντας στην ατζέντα του ακροδεξιού κόμματος, Χρυσή Αυγή».

Την ίδια ώρα το Reuters με σημερινό δημοσίευμα επισημαίνει ότι μπορεί η Ελλάδα να γλίτωσε από την πολιτική και οικονομική κρίση αυτή τη χρονιά αλλά προειδοποιεί ότι αυτή η «ευφορία» μπορεί να είναι προσωρινή.

«Η κρίσιμη ώρα για την Αθήνα θα έρθει τον Σεπτέμβριο όταν οι επιθεωρητές της ΕΕ και του ΔΝΤ αναμένεται να επιστρέψουν για συζητήσεις σχετικά με την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2015 και το 2016 ενισχύοντας το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων λιτότητας που μπορεί να προκαλέσει νέα πολιτική κρίση», σχολιάζει το πρακτορείο.

Εκτιμά, δε, πως «ακόμα και αν το ξεπεράσει αυτό, η Ελλάδα θα εξακολουθεί να χρειάζεται ανακούφιση του χρέους της από την Ευρωζώνη προτού μπορέσει να ξανασταθεί στα πόδια της».

Πρόωρες εκλογές πιθανότατα μαζί με τις ευρωεκλογές το 2104 εκτιμά ο Economist. Απ’ αυτές θεωρούν ότι πρώτη δύναμη θα αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ όμως ότι θα εξακολουθήσει να κυβερνά η ΝΔ, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να βρει κυβερνητικούς εταίρους.

Οι αναλυτές του Economist Intelligence Unit διαπιστώνουν ένα σκηνικό πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα, «με δεδομένη την κατακερματισμένη πολιτική σκηνή, τις συχνές κοινωνικές ταραχές και τις οικονομικές δυσκολίες εν μέσω αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας».

Η έκθεση εκτιμά ότι ο συνασπισμός ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι πλέον πιο «ομοιογενής» και άρα είναι μικρότερες οι πιθανότητες «κοινοβουλευτικής ανταρσίας ενάντια στην κυβερνητική πολιτική».

By