Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βρέθηκαν οι γονείς της μικρής Μαρίας; Έρευνες για κύκλωμα εμπορίας βρεφών

Η Αστυνομία ερευνά όλα τα ενδεχόμενα για την υπόθεση της μικρής Μαρίας, ενώ ένα ζευγάρι από τη Θεσσαλονίκη ζητά εξέταση DNA

mariaroma

Το ενδεχόμενο η μικρή Μαρία, που εντοπίστηκε σε καταυλισμό Ρομά στα Φάρσαλα, να αποτελεί ένα μόνο κομμάτι ενός παζλ με κυκλώματα εμπορίας βρεφών, trafficking ακόμη και εμπορίας οργάνων, ερευνά η Αστυνομία. Τις έρευνες συνδράμει και η Interpol, καθώς μετά το διεθνές ενδιαφέρον για την υπόθεση χιλιάδες αλλοδαποί έχουν τηλεφωνήσει ζητώντας περισσότερες πληροφορίες για το κορίτσι. Την ώρα που νεαρό ζευγάρι από τη Θεσσαλονίκη ζητά ειδική εξέταση DNA για να διαπιστωθεί εάν το ξανθό κοριτσάκι είναι το δικό τους παιδί.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο Ant1, το ζευγάρι που εμφανίστηκε σε αστυνομικό τμήμα στη Θεσσαλονίκη είχε φέρει στον κόσμο ένα κοριτσάκι το 2009, όταν η μητέρα ήταν ακόμη ανήλικη. Οι γιατροί τους ενημέρωσαν ότι γεννήθηκε νεκρό και ότι το έθαψαν, όμως όπως είπε ο πατέρας όταν το ζευγάρι ζήτησε εκταφή, διαπίστωσε πως το φέρετρο ήταν άδειο. Ο άνδρας υποστηρίζει ότι το μωρό είχε πέσει θύμα εμπορίας βρεφών και πως έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τη μικρή Μαρία.

Η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης και Λάρισας ερευνά το θέμα, ενώ η Αστυνομία εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα καθώς από τα 14 παιδιά που είχε δηλώσει η συγκεκριμένη οικογένεια Ρομά, στον καταυλισμό εντοπίστηκαν μόνο τρία και το ξανθό κοριτσάκι. 

Οι έρευνες στρέφονται σε νοσοκομεία, μαιευτήρια και ιδρύματα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η υπόθεση του 4χρονου κοριτσιού είναι μεμονωμένη ή αποτελεί κομμάτι επιχείρησης εμπορίας παιδιών.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ με τη Σία Κοσιώνη, η δικηγόρος του ζευγαριού των Ρομά, Μαριέττα Παλάβρα, υποστήριξε ότι το παιδί υιοθετήθηκε παρανόμως από τους πελάτες της επειδή το «λυπήθηκαν», καθώς η «αλλοδαπή» βιολογική του μητέρα ήθελε να το «ξεφορτωθεί». Η γυναίκα Ρομά παρουσίασε πολλές διαφορετικές εκδοχές σε δημοσιογράφους, που επικοινώνησαν μαζί της.

Η προσοχή της αστυνομίας στρέφεται τώρα και στο γεγονός ότι τη Δευτέρα, μετά από εντολή του εισαγγελέα, θα δοθούν στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες του ζεύγους των Ρομά, που είχαν υπό την κηδεμονία τους, τη μικρή Μαρία, καθώς εκτιμούν ότι η δημοσιοποίηση και των φωτογραφιών αυτών, θα διευκολύνει τη διαδικασία αναγνώρισης.
Την Δευτέρα εξάλλου πρόκειται να απολογηθούν στον ανακριτή οι δυο Ρομά που κρατούνται στην αστυνομία και αντιμετωπίζουν κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, καθώς μετά την προσαγωγή τους στον εισαγγελέα ζήτησαν και πήραν προθεσμία.

Η μικρή Μαρία φιλοξενείται στο Χαμόγελο του Παιδιού και αρχίζει σταδιακά να ηρεμεί. Όπως ανέφερε ο Κώστας Γιαννόπουλος από τη μη κυβερνητική οργάνωση στο ΣΚΑΪ: «Έχει νιώσει θαλπωρή. Στην αρχή ήταν ένα μικρό αγριμάκι.»

 

Παγκόσμια συγκίνηση

Διεθνές ενδιαφέρον, το οποίο φθάνει μέχρι και την Αυστραλία, έχει προκαλέσει η περίπτωση της μικρής Μαρίας. Δεκάδες είναι τα τηλεφωνήματα, που δέχεται η αστυνομία στη Λάρισα, από διεθνή μέσα ενημέρωσης (CNN, SKY NEWS, TIMES και άλλα), αλλά και από πολίτες, που ενδιαφέρονται για το θέμα και για την ταυτότητα της μικρής. Μάλιστα ο όγκος των τηλεφωνημάτων έχει εκπλήξει και τους ίδιους τους αστυνομικούς, καθώς δεν περίμεναν ανταπόκριση αυτού του μεγέθους.

Ανάλογο είναι το ενδιαφέρον που καταγράφει και η οργάνωση «Χαμόγελο του Παιδιού», καθώς από χθες έχει δεχθεί περισσότερες από 5.000 τηλεφωνικές κλήσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το ενδιαφέρον, ωστόσο, κυρίως των διεθνών μέσων, είναι αυξημένο και λόγω του γεγονότος ότι, η περίπτωση της μικρής Μαρίας (όπως δηλώθηκε ότι είναι το όνομα της), έχει αναζωπυρώσει τις ελπίδες για την ανεύρεση και του μικρού Μπεν που εξαφανίστηκε στην Κω πριν 15 χρόνια, αλλά και της μικρής Μαντλίν, που εξαφανίστηκε από τουριστικό θέρετρο στην Πορτογαλία τον Μάιο του 2007.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By