Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Βραζιλία: Aποχή από την ψηφοφορία ΔΝΤ για τη δόση προς Ελλάδα

 Ο εκπρόσωπος της χώρας στο Ταμείο εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας  

 

eu-imfΈντεκα χώρες της Λατινικής Αμερικής αρνήθηκαν να στηρίξουν την απόφαση του ΔΝΤ για εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, επικαλούμενες τον κίνδυνο η χώρα να μην αποπληρώσει το δάνειο.

Η αποχή των κρατών της Λατινικής Αμερικής από την απόφαση του ΔΝΤ αποκαλύφθηκε την Τετάρτη από τον εκπρόσωπο της Βραζιλίας στο Ταμείο.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν ορισμένους από τους μεγαλύτερους φόβους μας» ανέφερε ο Πάουλο Νογκέιρα Μπατίστα, αντιπρόσωπος της Βραζιλίας στο ΔΝΤ και εκπρόσωπος άλλων δέκα κρατών στην Κεντρική και Λατινική Αμερική, καθώς και στην Καραϊβική.

«Η εφαρμογή δεν είναι ικανοποιητική σχεδόν σε όλους τους τομείς. Οι υποθέσεις για την βιωσιμότητα του χρέους και για την ανάπτυξη συνεχίζουν να είναι υπερβολικά αισιόδοξες» σημείωσε ο κ. Μπατίστα, ασκώντας κριτική στην απόφαση του ΔΝΤ να εκταμιεύσει 1,7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

Η δόση αυτή ανεβάζει το σύνολο των πόρων που έχει προσφέρει το ΔΝΤ στην Ελλάδα στα 28,4 δισ. δολάρια, ένα ποσό που η Ελλάδα μπορεί να μην καταφέρει να αποπληρώσει αν εγκαταλειφθεί από τους εταίρους της στην ευρωζώνη, προειδοποίησε ο κ. Μπατίστα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, αναφερόταν στην έκθεση που δημοσίευσε το ΔΝΤ την Τετάρτη για την Ελλάδα, στην οποία επισημαίνει πως αν οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις εκτροχιαστούν και οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αποσύρουν την στήριξη τους, τότε η «η Αθήνα δεν θα έχει την ικανότητα να αποπληρώσει το Ταμείο».

«Η δήλωση αυτή απέχει ένα βήμα από μια ανοιχτή αναγνώριση της πιθανότητας χρεοκοπίας ή καθυστέρησης των πληρωμών από την Ελλάδα για τις υποχρεώσεις της απέναντι στο ΔΝΤ» ανέφερε ο κ. Μπατίστα.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By