Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Βραζιλία: Νέες «εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις γύρω από το Μαρακανά

Συνεχίζονται τα επεισόδια στη χώρα εν όψει του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφάιρου

Britain Olympics Lonodn 2012 Jesus Statue

Σε θέατρο βίαιων συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών και άστεγων κατοίκων της πρωτεύουσας της Βραζιλίας μετράπηκε χθες η λεγόμενη «νεότερη φαβέλα» του Ρίο, σε μια απόσταση μόλις έξι χιλιόμετρων από το στάδιο Μαρακανά, όπου σε τρεις μήνες θα διεξαχθεί ο τελικός του Μουντιάλ.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν στη διάρκεια τεράστιας αστυνομικής επιχείρησης για την εκδίωξη 5.000 αστέγων οι οποίοι είχαν βρει εκεί καταφύγιο προερχόμενοι από άλλες φαβέλες και παραγκουπόλεις του Ρίο. Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών με αποτέλεσμα τουλάχιστον επτά άνθρωποι να τραυματιστούν, μεταξύ αυτών και τρία παιδιά.

Η νέα παραγκούπολη δημιουργήθηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες, όταν χιλιάδες οικογένειες κατέλαβαν τα εγκαταλελλειμένα κτήρια μιας περιοχής που ανήκει στην τηλεφωνική εταιρεία Oi.

Πριν από μία εβδομάδα, δικαστήριο διέταξε την απομάκρυνση των καταληψιών και την επιστροφή του οικοπέδου στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους και χθες περισσότεροι από 1.500 αστυνομικοί ξεκίνησαν από την αυγή την επιχείρησης απομάκρυνσης τους.

Αρκετοί από τους κατοίκους αντιστάθηκαν απαντώντας με πετροπόλεμο και πυρπολώντας ένα περιπολικό, τέσσερα λεωφορεία και δύο φορτηγά. Οι αστυνομικές δυνάμεις όμως προχώρησαν στην εφαρμογή της δικαστικής απόφασης ακόμα και με τη χρήση δυσανάλογης βίας, επιστρατεύοντας ακόμα γερανούς και ελκυστήρες προκειμένου να κατεδαφίσει τις αυτοσχέδιες παράγκες, πολλές από τις οποίες ήταν γεμάτες από τα λιγοστά υπάρχοντα των κατοίκων.

Ο Δήμος έριξε την ευθύνη στις άστεγες οικογένειες ανακοινώνοντας πως είχε παρασχεθεί κάθε μέσο για την ειρηνική και μεθοδική αποχώρησή τους.

By