Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Βραζιλία: Πόλεμος στους δρόμους του Ρίο μετά από θανάσιμη αστυνομική βία

Συνεχίζονται οι πολύ μεγάλες αντιδράσεις στη χώρα της Λατινικής Αμερικής εν όψει της διεξαγωγής του Μουντιάλ το καλοκαίρι

Brazil

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν στην πόλη της Βραζιλίας Ρίο ντε Τζανέιρο μετά τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου ενός χορευτή από αστυνομικούς: Η ένταση, με φλεγόμενα οδοφράγματα και συγκρούσεις με την αστυνομία, έφτασε μέχρι και την Κόπακαμπανα. 

Τα επεισόδια γίνονται δύο μήνες πριν το Μουντιάλ, το οποίο στρέφει το ενδιαφέρον της υφηλίου στη χώρα ως κορυφαία διοργάνωση πριν τους επόμενους Ολυμπιακούς. Οι ταραχές ξέσπασαν ύστερα από τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου ενός γνωστού νεαρού χορευτή από αστυνομικούς, οι οποίοι τον πέρασαν για έμπορο ναρκωτικών.

 To βράδυ της Τρίτης (τοπική), ανταλλαγές πυροβολισμών σημειώθηκαν στη φαβέλα Παβάο-Παβαοζίνιο, με το βραζιλιανικό κανάλι Globo να μιλά για τουλάχιστον έναν νεκρό και έναν τραυματία, ηλικίας 12 ετών, από τους πυροβολισμούς. Πυρπολήθηκαν αυτοκίνητα και ένα αστυνομικό τμήμα δέχτηκε επίθεση.

Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ξεκίνησαν μετά τον θάνατο του 26χρονου επαγγελματία χορευτή, του Ντάγκλας Ραφαέλ ντα Σίλβα. Η οικογένειά του καταγγέλλει ότι ο Ντάγκλας έφερε στο σώμα του εμφανή σημάδια κακοποίησης και κατηγορεί την τοπική αστυνομία ότι τον χτύπησε μέχρι θανάτου επειδή τον πέρασε για ένα μέλος συμμορίας διακίνησης ναρκωτικών της περιοχής.

Από την πλευρά της η αστυνομία υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της ότι τα τραύματα στο σώμα του χορευτή παραπέμπουν σε θάνατο που προκλήθηκε από πτώση.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή, ο Γουάιρ Ντέιβις, πλήθος κατοίκων συγκεντρώθηκε κοντά στην είσοδο της φαβέλας, η οποία βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τις πιο διάσημες παραλίες και τα τουριστικά αξιοθέατα του Ρίο, ζητώντας εξηγήσεις για τον θάνατο του νεαρού.

Από το 2008, η βραζιλιανική αστυνομία ξεκίνησε φιλόδοξο πρόγραμμα για τις φαβέλες, συστήνοντας «αστυνομικές μονάδες ειρήνευσης» που δραστηριοποιούνται με στόχο την εκδίωξη των συμμοριών που κατά κανόνα τις ελέγχουν.

Μέχρι στιγμής έχουν συσταθεί 37 τέτοιες ομάδες για να καλύψουν περιοχές που συνολικά στεγάζουν 1,5 εκατομμύριο άτομα. Ωστόσο, καταγγελίες κάνουν επανειλημμένα λόγο για «θερμόαιμες» αστυνομικές επιχειρήσεις που καταλήγουν σε θανάτους κατοίκων.

Η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει ότι περίπου 2.000 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στην Βραζιλία εξαιτίας της αστυνομικής βίας. Το Παγκόσμιο Κύπελλο θα ξεκινήσει στο Σάο Πάολο στις 12 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί με τον τελικό στο διάσημο στάδιο Μαρακανά του Ρίο στις 13 Ιουλίου.

By