Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βραζιλία: Συνδικάτα και κοινωνικά δίκτυα στο πλευρό των διαδηλωτών

Τα εργατικά συνδικάτα της Βραζιλίας ενώνονται με το κίνημα διαμαρτυρίας, ενώ μέσω των κοινωνικών δικτύων διευρύνονται οι διαδηλώσεις.

brazil2Τα κυριότερα εργατικά συνδικάτα της Βραζιλίας προκήρυξαν απεργία την 11η Ιουλίου, συμμετέχοντας για πρώτη φορά στο κίνημα των ιστορικών διαδηλώσεων, που συγκλονίζει επί δύο εβδομάδες τον αναδυόμενο οικονομικό γίγαντα της Λατινικής Αμερικής.

«Οι πέντε μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις θα συμμετάσχουν στην απεργία, όπως και άλλα μικρότερα συνδικάτα. Η απεργία δεν είναι γενική», δήλωσε ο πρόεδρος του συνδικάτου Φόρτσα Σιντικάλ, Πάουλο Περέιρα ντα Σίλβα, την παραμονή της συνάντησης της συνδικαλιστικής ηγεσίας της Βραζιλίας με την πρόεδρο της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ στην Μπραζίλια.

Η κ. Ρούσεφ θα υποβάλει στο κοινοβούλιο πρόταση για δημοψήφισμα υπέρ της πολιτικής μεταρρύθμισης, χωρίς να επιμένει στη δημιουργία συντακτικής συνέλευσης όπως αρχικά είχε προτείνει, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας.

Η απεργία της 11ης Ιουλίου πάντως δεν σχετίζεται με το κάλεσμα μέσω των κοινωνικών δικτύων προς το λαό να παραλύσει τη χώρα την 1η Ιουλίου. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίζουν σημαντικό ρόλο στην οργάνωση και του  «κινήματος της σαλάτας» (ονομασία που δόθηκε στις διαδηλώσεις επειδή πολλά άτομα συνελήφθησαν με μόνο ενοχοποιητικό στοιχείο το ξύδι που κουβαλούσαν για να αντιμετωπίσουν τα δακρυγόνα), αλλά και στην ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By