Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βρετανία: Εικόνα διάλυσης για τον Κάμερον

Ο ευρωσκεπτικισμός απειλεί το κυβερνών κόμμα της Βρετανίας.

David-CameronΜετά την ανταρσία 100 βουλευτών που απαιτούν άμεσα δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το κυβερνών συντηρητικό κόμμα στη Βρετανία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της διάλυσης. Στο στόχαστρο κατηγοριών βρίσκεται ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος θεωρείται ότι επέτρεψε την αναζωπύρωση του ζητήματος με την αμφιλεγόμενη στάση του σε ό,τι αφορά την Ε.Ε.

Την ικανότητα του Κάμερον να διαχειριστεί ακόμη και το ίδιο το κόμμα, αμφισβητεί ο λόρδος Τζέφρι Χάου, υπουργός Εξωτερικών στις κυβερνήσεις της Μάργκαρετ Θάτσερ και αρχιτέκτονας της εκδίωξής της από την ηγεσία των Τόριδων.

Συγκεκριμένα, ο Χάου, σε συνέντευξή του στην Observer, κατηγορεί τον πρωθυπουργό για δειλία και φόβο έναντι της ακραίας μειοψηφίας βουλευτών, στάση που, όπως τονίζει, υπονομεύει τη θέση και το μέλλον της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα χαρακτηρίζει ως «φάρσα» το επίπεδο της συζήτησης για την Ευρώπη θεωρώντας κύριο υπεύθυνο τον βρετανό πρωθυπουργό.

Ο βετεράνος πολιτικός επικρίνει με σφοδρότητα την δέσμευση του κ. Κάμερον για την διενέργεια δημοψηφίσματος, μια «ενέργεια που έχει ως αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο του κόμματος».

Παράλληλα, στενός συνεργάτης του Κάμερον, ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Λόρδος Φέλτμαν, εξέφρασε σε ιδιωτική συζήτηση την συμπάθεια του προς τους βουλευτές που προτάσσουν έναν αντιευρωπαϊσμό,  στον οποίο δεν πιστεύουν εξ αιτίας της πίεσης που υφίστανται από ακτιβιστές του κόμματος, τους οποίους απεκάλεσε «παρανοϊκούς αγροίκους».

Σημειώνεται ότι, ο βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ έχει αποσυρθεί στην εξοχική κατοικία Τσέκερς, θα βρεθεί, αυτή την εβδομάδα, αντιμέτωπος με μια νέα δοκιμασία, με αφορμή την επικύρωση από το Κοινοβούλιο νόμου για τον γάμο των ομοφυλοφίλων.

(Πηγή: DW)

By