Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βρετανία: Μετά τις καταρρακτώδεις βροχές ανησυχία και για τους σφοδρούς ανέμους

Σε ισχύ ο «κόκκινος συναγερμός» για Βορειοδυτική Αγγλία και την Ουαλία

f6293bb1da9e2200480f6a706700dd1c

Μεγάλα προβλήματα και καταστροφές σε όλη τη Βρετανία συνεχίζουν να προκαλούν οι καταρρακτώδεις βροχές, ωστόσο οι ειδικοί ανησυχούν πλέον και για τους θυελλώδεις ανέμους που αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ώρες, επιδεινώνοντας την ήδη άσχημη κατάσταση.

Περισσότερα από χίλια σπίτια εκκενώθηκαν την Τετάρτη κατά μήκος του Τάμεση, καθώς αρκετές πόλεις και χωριά που βρίσκονται στις όχθες του, πλημμύρισαν από την υπερχείλιση του ποταμού, ενώ οι αρμόδιοι προειδοποιούν πως άλλα 2.500 σπίτια κινδυνεύουν.

Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος εξέδωσε 16 προειδοποιήσεις για σοβαρές πλημμύρες σε περιοχές της χώρας και περίπου 400 για λιγότερο επικίνδυνες περιπτώσεις κυρίως στη Νότια Αγγλία και τα Μίντλαντς. Η υπηρεσία προειδοποίησε επίσης για πιθανή υπερχείλιση άλλων δύο ποταμών, ενώ δήλωσε ότι το ύψος των νερών είναι τόσο μεγάλο που θα πάρει εβδομάδες ίσως και μήνες προτού υποχωρήσει.

«Κόκκινη προειδοποίηση» για τους σφοδρούς ανέμους

Πλέον η ανησυχία στρέφεται στους ισχυρότατους ανέμους που πνέουν με ταχύτητες πάνω από 160 χλμ. την ώρα και σαρώνουν αρκετές περιοχές της Βρετανίας, με αξιωματούχους να κάνουν λόγο για «απαράμιλλη φυσική κρίση». Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, η υψηλότερη ταχύτητα ανέμου σήμερα άγγιξε τα 174 χλμ/ώρα και καταγράφηκε στη Βόρεια Ουαλία. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε «κόκκινη προειδοποίηση» για τη Βορειοδυτική Αγγλία και την Ουαλία, που σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή από τις εκτεταμένες ζημιές που αναμένονται.

Χωρίς ρεύμα εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια

Την ίδια ώρα στο «σκοτάδι» παραμένουν εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια καθώς η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί ενώ και οι συγκοινωνίες αντιμετώπισαν σημαντικά προβλήματα από τους σφοδρούς ανέμους, που έφταναν σε επίπεδο τυφώνα. 87.000 σπίτια στην Ουαλίαέμειναν χωρίς ρεύμα ως αποτέλεσμα των ισχυρών ανέμων, ενώ στη Βόρεια Ιρλανδίαπερισσότερα από 250.000 σπίτια είναι χωρίς ηλεκτρικό. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και περισσότερα από 8.000 σπίτια στη Νοτιοδυτική Αγγλία και 10.000 στην επαρχία Γουέστ Μίντλαντς στην Κεντρική Αγγλία.

Μία σιδηροδρομική γραμμή έκλεισε υπό το φόβο των θυελλωδών ανέμων, ενώ αρκετές διακοπές στο σιδηροδρομικό αλλά και το εθνικό δίκτυο σημειώθηκαν και λόγω των πλημμυρών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

By