Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Βρετανία: «Πιθανή μια τρομοκρατική επίθεση»

Από «σημαντικό» σε «σοβαρό» αυξήθηκε το επίπεδο συναγερμού ασφαλείας

london

Από «σημαντικό» σε «σοβαρό» αυξήθηκε το επίπεδο συναγερμού ασφαλείας στη Βρετανία λόγω τρομοκρατικής απειλής που συνδέεται με τη Συρία και το Ιράκ. Η υπουργός Εσωτερικών Τερέσα Μέι ανακοίνωσε ότι πρόκειται για αύξηση μίας βαθμίδας στην πεντάβαθμη κλίμακα συναγερμού.

Η αλλαγή του επιπέδου σημαίνει ότι μία επίθεση είναι «πιθανή σε υψηλό βαθμό» χωρίς όμως να υπάρχουν πληροφορίες για «άμεσα επικείμενη» απειλή, εξήγησε το υπουργείο.

«Η αύξηση του επιπέδου συνδέεται με την τις εξελίξεις στη Συρία και στο Ιράκ, όπου τρομοκρατικές οργανώσεις σχεδιάζουν επιθέσεις εναντίον χωρών της Δύσης. Σε ορισμένα από αυτά τα σχέδια εμπλέκονται πιθανόν ξένοι μαχητές που έχουν επισκεφθεί αυτήν την περιοχή προερχόμενοι από τη Βρετανία και τη Ευρώπη προκειμένου να συμμετάσχουν στις συγκρούσεις» σημείωσε η Μέι σε δελτίο Τύπου.

Σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών πάνω από 500 Βρετανοί έχουν φύγει για τη Συρία ή το Ιράκ τα τελευταία χρόνια και η Σκότλαντ Γιαρντ απηύθυνε την Τρίτη έκκληση στους πολίτες να βοηθήσουν να εντοπιστούν «δυνητικοί τρομοκράτες».

«Είμαστε αντιμέτωποι στη Βρετανία με μια πραγματική και σοβαρή απειλή που συνδέεται με τη διεθνή τρομοκρατία. Καλώ τους πολίτες να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να καταγγέλλουν κάθε ύποπτη ενέργεια στην αστυνομία» τόνισε η υπουργός.

By