Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βρετανία: Προβάδισμα των Συντηρητικών έναντι των Εργατικών

Πρώτο στις δημοσκοπήσεις το κόμμα του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον

kameron

Σαφές εκλογικό προβάδισμα των Συντηρητικών, του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, έναντι των Εργατικών αποτυπώνει δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos-MORI για την Μεγάλη Βρετανία.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας, το 32% των ψηφοφόρων σχεδιάζει να υποστηρίξει στις επερχόμενες εκλογές τους Συντηρητικούς, ενώ το 29% είπε ότι θα ψηφίσει τους Εργατικούς. Τα ευρήματα της δημοσκόπησης εμφανίζουν πτώση των Εργατικών κάτω από το 30% για πρώτη φορά μετά τις προηγούμενες εκλογές το 2010.

Το προβάδισμα των τριών εκατοστιαίων μονάδων για το κόμμα του Κάμερον είναι το πρώτο που του δίνει δημοσκόπηση της Ipsos-MORI μετά τον Οκτώβριο του 2010 κι οφείλεται εν μέρει στη σημαντική πτώση της δημοτικότητας των Εργατικών. Μόλις τον περασμένο μήνα, το 33% των ψηφοφόρων στήριζε το Εργατικό Κόμμα σε σύγκριση με το 30% που τασσόταν υπέρ των Συντηρητικών.

Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 1.011 ενηλίκων και διεξήχθη το διάστημα από την 8η έως την 10η Νοεμβρίου, όταν δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης κατέγραφαν σενάρια ανατροπής του Εντ Μίλιμπαντ από μέλη του κόμματός του τα οποία φοβούνται ότι η χαμηλή δημοτικότητα του ηγέτη των Εργατικών θα εμποδίσει τις πιθανότητές τους να κερδίσουν τις επικείμενες εκλογές. «Αυτό μοιάζει να έχει σημαντική επίδραση στην κοινή γνώμη», δήλωσε ο Μπόμπι Ντάφι, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Ipsos-MORI.

Από την ίδια δημοσκόπηση προκύπτουν και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία όπως η πτώση της δημοτικότητας του ηγέτη των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ η οποία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από ποτέ – το 73% των ψηφοφόρων και το 53% των οπαδών του Εργατικού Κόμματος δεν τον θεωρεί έτοιμο για να αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας. Επίσης μόλις ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους θεωρεί το Εργατικό Κόμμα έτοιμο να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση. Αυτή είναι η χειρότερη επίδοση για ένα κόμμα της αντιπολίτευσης τα τελευταία 10 χρόνια.

By