Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Βρετανία: Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για τις ευρωεκλογές

Το ξενοφοβικό και άκρως ευρωσκεπτιστικό Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου ( UKIP) δείχνει πως θα καταλάβει την πρώτη θέση

britain ekloges ukip

Οι κάλπες στην Βρετανία για την εκλογή των 73 ευρωβουλευτών που θα εκπροσωπήσουν την χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άνοιξαν στις 07:00 το πρωί και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 22:00.

Σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις του τελευταίου μήνα το ξενοφοβικό και άκρως ευρωσκεπτιστικό Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) δείχνει πως θα καταλάβει την πρώτη θέση ενώ δεύτεροι θα έρθουν οι Εργατικοί του Εντ Μίλιμπαντ. Το κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών φαίνεται ότι οδεύει να καταλήξει τρίτο.

«Αν οι δημοσκοπήσεις βγουν αληθινές τότε θα μιλάμε για μεγάλη ανατροπή», είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ Βρετανός αναλυτής. Αναφερόταν στο γεγονός ότι στις εκλογές του 2009 οι Συντηρητικοί είχαν κερδίσει με 26,88% ενώ το UKIP είχε πάρει την δεύτερη θέση με ποσοστό 15,99%. Σε απόσταση αναπνοής τρίτοι είχαν έρθει οι Εργατικοί με 15,25%.

Σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα θα παίξει η συμμετοχή των ψηφοφόρων. Είναι χαρακτηριστικό πως η αποχή στις εκλογές του 2009 ξεπέρασε το 65%. Τότε, μόλις 34,7% των βρετανών είχαν ψηφίσει.

«Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση δεν θα υπάρξουν exit polls στην Βρετανία», επεσήμαναν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ οι υπεύθυνοι του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Λονδίνο. Έτσι τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται να δοθούν στην δημοσιότητα στις 22:00 (τοπική ώρα) της Κυριακής.

Σύμφωνα με το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Λονδίνο, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει από όλα τα κράτη μέλη να μην δημοσιοποιήσουν οποιοδήποτε αποτέλεσμα πριν από τις 23:00 (ώρα Βελγίου) την Κυριακή, όταν δηλαδή θα κλείσει και η τελευταία κάλπη της Ένωσης.

Συνολικά εφτά χώρες ψηφίζουν πριν από την 25η Μαΐου. Αυτές είναι: η Βρετανία και η Ολλανδία, που ψηφίζουν σήμερα, η Ιρλανδία που ψηφίζει αύριο Παρασκευή και οι Σλοβακία, Μάλτα και Λιθουανία που ψηφίζουν μεθαύριο Σάββατο. Τέλος στην Τσεχία, οι ψηφοφόροι θα έχουν την δυνατότητα να ασκήσουν το δικαίωμα τους τόσο στις 23 όσο και στις 24 Μαΐου. Οι υπόλοιπες 21 χώρες ψηφίζουν την Κυριακή.

Σε πολλές περιοχές της Βρετανίας οι πολίτες ψηφίζουν όχι μόνο για να αναδείξουν ευρωβουλευτές, αλλά και για δημοτικά συμβούλια. Συνολικά αναμένεται να εκλεγούν 4.216 σύμβουλοι σε 161 κομητείες της Αγγλίας και 11 της Βόρειας Ιρλανδίας. Οι περισσότεροι από αυτούς θα εκλεγούν σε δήμους της ευρύτερης περιοχής του Λονδίνου. Αυτά τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν την Παρασκευή.

Εξάλλου το Σάββατο από τις 07:00 το πρωί ως τις 19:00 το βράδυ θα έχουν την δυνατότητα να ψηφίσουν όσοι Έλληνες κάτοικοι Βρετανίας υπέβαλαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να ασκήσουν το δικαίωμα τους στο εξωτερικό. Ως εκλογικό τμήμα έχει οριστεί η Πρεσβεία στο Λονδίνο ενώ συνολικά ενδιαφέρον να ψηφίσουν έχουν εκδηλώσει 628 Έλληνες του ζουν στο Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι και θα ψηφίσουν Έλληνες ευρωβουλευτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μόνιμοι κάτοικοι της Βρετανίας, ακόμη και αν δεν έχουν αποκτήσει τη Βρετανική υπηκοότητα έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές όπως και οι Βρετανοί πολίτες. Για αυτό και πολλοί Έλληνες αλλά και άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες θα ασκήσουν το δικαίωμα τους σε βρετανικά εκλογικά τμήματα.

By