Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βρετανία: Το 30% του πληθυσμού θα προέρχεται από μειονότητες έως το 2050

Οι κοινότητες των μαύρων και άλλες κοινότητες που απαρτίζονται από άλλες εθνοτικές μειονότητες αναπτύσσονται με πολύ ταχύτερο ρυθμό από τον λευκό πληθυσμό

britain

Το εν τρίτον του πληθυσμού της Βρετανίας θα προέρχεται από εθνοτικές μειονότητες μέχρι το 2050, εάν συνεχισθεί η σημερινή τάση, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα από το ερευνητικό κέντρο Policy Exchange.

Οι κοινότητες των μαύρων και άλλες κοινότητες που απαρτίζονται από άλλες εθνοτικές μειονότητες αναπτύσσονται με πολύ ταχύτερο ρυθμό από τον λευκό πληθυσμό και μεταβάλλουν δραστικά τη φυσιογνωμία της Βρετανίας, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι πέντε από τις σημαντικότερες αυτές κοινότητες -των Ινδών, των Πακιστανών, των Μπανγκλαντεσιανών, των μαύρων της Αφρικής και της Καραϊβικής- αριθμούν σήμερα 8 εκατομμύρια κατοίκους και αντιστοιχούν στο 14% του πληθυσμού της Βρετανίας.

Ο αριθμός τους διπλασιάσθηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, ενώ ο πληθυσμός των λευκών παρέμεινε περίπου στο ίδιο επίπεδο. Εάν αυτή η τάση συνεχισθεί, οι εθνοτικές μειονότητες θα αποτελούν το 20% έως 30% του συνολικού πληθυσμού μέχρι το 2050.Το ήμισυ των κοινοτήτων αυτών ζει στο Λονδίνο, το Μάντσεστερ και το Μπέρμιγχαμ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας.

Τα ποσοστά ανεργίας εκεί είναι διπλάσια από τον εθνικό μέσο όρο, με την εξαίρεση της ινδικής κοινότητας τα μέλη της οποίας διαθέτουν συγκριτικά περισσότερα επαγγελματικά προσόντα.

Οι συντάκτες της έρευνας θεωρούν ότι υπάρχουν σαφείς και σημαντικές διαφορές μεταξύ των κοινοτήτων, οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπ΄όψιν από τον βρετανικό πολιτικό κόσμο.

Ωστόσο, ένα κοινό χαρακτηρηστικό τους είναι ότι παρέχουν την υποστήριξή τους μάλλον στο Εργατικό Κόμμα εις βάρος του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, ανεξαρτήτως ηλικίας και κοινωνικής τάξης.

By