Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Βρετανικό «Γκουαντάναμο» στο Αφγανιστάν

Τις καταγγελίες για μυστικό βρετανικό «Γκουαντάναμο» στο Αφγανιστάν επιβεβαίωσε εν μέρη ο υπουργός Άμυνας Φίλιπ Χάμοντ.

Copyright: Reuters
Copyright: Reuters

Βρετανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν κρατούν 80 με 90 ανθρώπους, ορισμένους για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 14 μηνών, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Οι δικηγόροι αποκαλούν το κέντρο κράτησησς σαν μια «μυστική φυλακή» παρόμοια του Γκουαντάναμο, αλλά η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η εγκατάσταση λειτουργεί νόμιμα.

Οι κρατούμενοι, Αφγανοί υπήκοοι, ύποπτοι για εγκλήματα ή για δεσμούς με τους αντάρτες, τίθενται υπό κράτηση στο Bastion Camp, τη μεγαλύτερη βάση του Ηνωμένου Βασιλείου στο Αφγανιστάν, όπου στεγάζονται περίπου 30.000 στρατιώτες. Θεωρητικά, τα βρετανικά στρατεύματα έχουν δικαίωμα να τους κρατήσουν για το μέγιστο χρονικό διάστημα των 96 ωρών, ενώ μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις η περαιτέρω κράτηση προβλέπεται, σύμφωνα με τους κανόνες της Isaf της συμμαχικής δύναμης της Δύσης που βρίσκεται στο Αφγανιστάν.

Προφανώς, υπάρχουν σχεδόν εκατό τέτοιες εξαιρετικές περιπτώσεις σήμερα. Οι δικηγόροι που ενεργούν ως συνήγοροι εκ μέρους οκτώ κρατουμένων εθελοντικά, υποστηρίζουν ότι κρατούνται για 14 μήνες, χωρίς κατηγορητήριο, γεγονός που θα μπορούσε να ισοδυναμεί με παράνομη κράτηση. Δηλώνουν επίσης πως η κατάσταση στο Bastion Camp δεν έχει δημοσιοποιηθεί με απόφαση των αρμόδιων αρχών.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να εκπαιδεύσει τις αφγανικές αρχές να κρατούν τους ανθρώπους νόμιμα, με τις σωστές προδιαγραφές και συνθήκες, διασφαλίζοντας την αξιοπρεπή μεταχείρισή τους» δήλωσε ο δικηγόρος Phil Shiner στο BBC και πρόσθεσε ότι το βρετανικό κοινοβούλιο δεν έχει ενημερωθεί για το συγκεκριμένο κέντρο κράτησης.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Φίλιπ Χάμοντ επιβεβαίωσε τη σύλληψη των κρατουμένων και τον αριθμός τους, διέψευσε όμως τον χρόνο της κράτησής τους. Υποστήριξε πως το υπουργείο Άμυνας, έχει ακολουθήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες αναφορικά με το Bastion Camp και αρνήθηκε τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση παρέλειψε να υποβάλει έκθεση σχετικά με τους κρατούμενους, δηλώνοντας ότι τόσο το τρέχον υπουργικό συμβούλιο όσο και το προηγούμενο έχουν ενημερώσει το κοινοβούλιο.

*Πληροφορίες από RT.com

(Visited 1 times, 1 visits today)
By