Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Βρετανογαλλική σύγκρουση για τις «επιστροφές»

Ανεπαρκές στο σύνολο του, το πρόγραμμα κατά της ανεργίας

kameron olantΜία ημέρα μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, οι αναλυτές στην πλειονότητά τους χαρακτηρίζουν μέτρια τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων των 27 ευρωπαίων ηγετών. Το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας θεωρείται μια καλή αρχή, αλλά στο σύνολό του ανεπαρκές, ενώ έντονη κριτική ασκείται στο γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ανέβαλαν για ακόμη μια φορά τη λήψη γενναίων αποφάσεων για την υπέρβαση της κρίσης. Τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης πάντως επικεντρώθηκαν στις διαπραγματεύσεις για τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό, και την ανεργία, αφήνοντας ασχολίαστη τη νέα σύγκρουση της Βρετανίας με τη Γαλλία, αναφορικά με το ύψος των περίφημων επιστροφών που εξασφάλισε στη δεκαετία του 80 η κυβέρνηση Θάτσερ.

Οργισμένος ο Κάμερον

Ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον εμφανίστηκε οργισμένος στη συνέντευξη τύπου, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου. Κατηγόρησε ανοιχτά τις Βρυξέλλες για κακοδιαχείριση και πλημμελή οργάνωση, μετά την αιφνιδιαστική απόπειρα της Γαλλίας να επαναφέρει, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ζήτημα μείωσης των επιστροφών που λαμβάνει η Βρετανία από τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό. Να σημειωθεί ότι, η Βρετανία είναι η δεύτερη μετά τη Γερμανία χώρα με καθαρή συνεισφορά στα οικονομικά της Ένωσης και δίχως τις επιστροφές κονδυλίων, το περίφημο rebate, που εξασφάλισε η Μάργκαρετ Θάτσερ θα ήταν στην πρώτη θέση της οικονομικής συνεισφοράς. Αντίθετα, η Γαλλία είναι η μεγαλύτερη αποδέκτης κοινοτικών πόρων, κυρίως μέσω της ΚΑΠ, Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

«Σε αυτή την πόλη πρέπει να φυλάς τα νώτα σου κάθε λεπτό»

Μέλη της βρετανικής αντιπροσωπίας, επιβεβαιώνουν ότι λίγο πριν τη λήξη της Συνόδου, στο περιθώριο της συζήτησης, ο Φρανσουά Ολάντ έθεσε το ζήτημα συνεπικουρούμενος από τον ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα. Ανταλλάχθηκαν, απ ότι καταμαρτυρείται, κατηγορίες και ένας εξοργισμένος Κάμερον υπογράμμισε στη συνέντευξη τύπου: «Σε αυτή την πόλη πρέπει να φιλάς τα νώτα σου κάθε λεπτό. Να έχεις ένα γεμάτο όπλο και να είσαι έτοιμος, ανά πάσα στιγμή, να πυροβολήσεις. Είναι φοβερά εκνευριστικό πως λειτουργεί αυτός ο οργανισμός». Πάντως, πηγές των Βρυξελλών, θεωρούν υπερβολική την αντίδραση της Βρετανίας και ότι το συγκεκριμένο θέμα απασχόλησε την συζήτηση μόνο για 10 λεπτά. Βρετανοί αξιωματούχοι, αντιθέτως, επιμένουν πως το αίτημα τέθηκε πολύ σοβαρά και μάλιστα η γαλλική πλευρά με τη βοήθεια της Ιταλίας είχαν και έτοιμες τεχνικές προτάσεις για την μείωση των επιστροφών της Βρετανίας. Εκ του αποτελέσματος, το αίτημα απερρίφθη και τουλάχιστον για την επομένη επταετία το στάτους κβο στο συγκεκριμένο καθεστώς δεν αλλάξει. Θα πρέπει, πάντως, να τονιστεί πως οι σχέσεις Λονδίνου-Παρισιού έχουν, από την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ εμφανώς επιδεινωθεί.

Πηγη: Deutsche Welle

(Visited 1 times, 1 visits today)
By