Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βροχή από ανάπτυξη

Μόνο θετική θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς και την εξαγγελία για ανώτατο φορολογικό συντελεστή 33% , φόρος 15% στα επιχειρηματικά κέρδη και ΦΠΑ 12% για όλους

cyprus-economy

Χρόνια είχε η Ελλάδα να ζήσει μια τόσο «αναπτυξιακή» ημέρα όπως ήταν η χθεσινή. Από το στόμα του ίδιου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και δια χειρός των ερευνητών του ΙΟΒΕ και του ΚΕΠΕ, χθες άνοιξε ολόκληρη η αναπτυξιακή βεντάλια με τα σχέδια που προτίθεται η κυβέρνηση να υλοποιήσει το επόμενο διάστημα.

Κανείς από όσους άκουσαν τον πρωθυπουργό ή διάβασαν τις μελέτες δεν μπορεί να διαφωνήσει με τις πραγματικά πολύ θετικές εξαγγελίες ή προτάσεις που έγιναν.

Επίσης κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να χαράξει μια νέα αναπτυξιακή πολιτική, βασισμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας και της οικονομίας της.

Κανείς επίσης δεν θα διαφωνήσει με την παραδοχή τόσο των κυβερνητικών εξαγγελιών όσο και των μελετών του ΚΕΠΕ και του ΙΟΒΕ ότι η χώρα πρέπει να στρέψει το ενδιαφέρον της σε τομείς της οικονομίας που παρουσιάζουν χαρακτηριστικά εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας.

Αντίστοιχα δεν θα βρεθεί κανείς να μην χαρεί με τις εκτιμήσεις ότι το νέο αναπτυξιακό σχέδιο θα φέρει αύξηση του ΑΕΠ κατά 54,5 δισ. ευρώ και τη δημιουργία 770.000 νέων θέσεων εργασίας.

Ιδίως από τη στιγμή που ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η Ελλάδα από το 2009 έχασε 50 δισ. Ευρώ από το ΑΕΠ και αυτά θα βρεθούν την επόμενη τετραετία, όπως προσδιόρισε, μεταξύ άλλων από τους εξής τομείς,: α) τουρισμός, πρόσθετα 16,5 δισ. Ευρώ και 225.000 θέσεις εργασίας, β) πρωτογενής τομέας- 13,5 δισ. Ευρώ και 315.000 θέσεις εργασίας, γ) ενέργεια – μ 9,5 δισ. Ευρώ και 40.000 θέσεις εργασίας, χωρίς να υπολογιστεί ακόμα ο ορυκτός πλούτος, δ) έρευνα και τεχνολογία- έσοδα 2 δισ. Ευρώ και 50.000 θέσεις εργασίας.

Μόνο θετική θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς και την εξαγγελία για ανώτατο φορολογικό συντελεστή 33% , φόρος 15% στα επιχειρηματικά κέρδη και ΦΠΑ 12% για όλους.

Και βέβαια κανείς δεν θα έπρεπε να είναι δύσπιστος ότι οι προθέσεις είναι πραγματικά καλές και ότι δεν μιλάμε για απλές εξαγγελίες.

Ωστόσο, οι παραπάνω εξαγγελίες έρχονται τη στιγμή που στην Ελλάδα συνολικά δεν φαίνεται να έχει εμπεδωθεί μια ισχυρή δυναμική ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων.

Αντίθετα η “εξυγίανση” της ελληνικής οικονομίας εξαντλείται στο δημοσιονομικό πεδίο, ασκώντας ισχυρές πιέσεις στην οικονομική δραστηριότητα, αυξάνοντας την ανεργία, εξαφανίζοντας τη ρευστότητα και αποκλείοντας από οποιαδήποτε επενδυτική προσπάθεια το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων.

Ταυτόχρονα η πολυνομία, η έλλειψη σαφούς κατανομής αρμοδιοτήτων στο δημόσιο τομέα, οι πολλές αλλαγές στη δομή του κράτους, η αύξηση της γραφειοκρατίας και η «θεσμοθέτηση» της διαφθοράς, κατέστησαν αδύνατη οποιαδήποτε επενδυτική προσπάθεια.

Πριν την εφαρμογή οποιουδήποτε αναπτυξιακού σχεδίου θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα δομικά προβλήματα που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες. Και η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων δεν θα επιτευχθεί απαραίτητα με λιγότερο κράτος. Θα αντιμετωπιστεί σίγουρα όμως με καλύτερα οργανωμένο κράτος και περισσότερη πολιτική βούληση.

Αλέξανδρος Κλώσσας

(Visited 1 times, 1 visits today)
By