Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

«Βροχή» διαδηλώσεων

Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια με Κουτσούμπα και Παπαρήγα

poreia1Με μικρή συμμετοχή, λόγω της καταρρακτώδους βροχής, πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα σήμερα στην Αθήνα οι απεργιακές εκδηλώσεις, στο πλαίσιο της 24ωρης γενικής απεργίας που πραγματοποιούν από τα μεσάνυχτα τα συνδικάτα του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Τα συνδικάτα δεν έδωσαν στοιχεία για τη συμμετοχή των κλάδων στην απεργία, ενώ η απόφαση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ να μην πραγματοποιηθεί πορεία προκάλεσε την αντίδραση της προσκείμενης στον ΣΥΡΙΖΑ συνδικαλιστικής παράταξης «Αυτόνομη Παρέμβαση».

Για «θέατρο του παραλόγου» έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο οποίος είπε ότι «κυβέρνηση και τρόικα μας μιλάνε για χρηματοδοτικά κενά και ελλείμματα, ενώ το μεγάλο κενό είναι στο κοινωνικό κράτος και στην κοινωνία». Υποστήριξε επίσης ότι «η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει κρίση κοινωνική και ανθρωπιστική».

Παρά την αντίθετη απόφαση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, εκατοντάδες διαδηλωτές, μέλη αριστερών οργανώσεων και πρωτοβάθμιων σωματείων, που είχαν συγκεντρωθεί στο ύψος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, στην οδό Πατησίων, πορεύθηκαν μέσω της οδού Σταδίου προς την πλατεία Συντάγματος.

Όταν έφθασαν στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, προκλήθηκε μικρο-ένταση, όταν ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να ρίξει το προστατευτικό κιγκλίδωμα και να κατευθυνθεί προς τον χώρο του Μνημείου. Οι διαδηλωτές εμποδίστηκαν από την Αστυνομία και το επεισόδιο δεν πήρε έκταση.

Στο απεργιακό ψήφισμα, τα συνδικάτα ζητούν μεταξύ άλλων «αλλαγή των πολιτικών της λιτότητας, κατάργηση των δεσμών των Μνημονίων και αναπτυξιακό μοντέλο που θα δημιουργεί νέες και σταθερές θέσεις εργασίας».

Ζητούν επίσης «να σταματήσουν οι απολύσεις και η ανασφάλιστη εργασία», καθώς και «να παραμείνουν υπό κρατικό έλεγχο οι επιχειρήσεις δημοσίου συμφέροντος».

Κλειστές θα παραμείνουν οι δημόσιες υπηρεσίες, ενώ τα νοσοκομεία και οι μονάδες υγείας θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας. Προβλήματα θα αντιμετωπίσει και το επιβατικό κοινό καθώς θα πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας στα Μέσα Συγκοινωνίας, ενώ τρόλεϊ, ΟΣΕ και Προαστιακός θα μείνουν ακινητοποιημένα όλο το 24ωρο.

Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία

Στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλλήλων (ΟΤΟΕ), οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, οι δικαστικοί υπάλληλοι, η Πανελλήνια Ομοσπονδία των εργαζομένων στους ΟΤΑ και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ). Τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα από τις 00:01, μετά τα μεσάνυχτα, έως τις 00:00 πριν τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

Στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ συμμετέχουν επίσης η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), η Ένωση Λιμενεργατών και ο Σύνδεσμος Εποπτών & Αρχιεργατών ΟΛΠ.

Μετ” εμποδίων θα πραγματοποιούνται και οι μετακινήσεις με τα μέσα μεταφοράς, ενώ προβλήματα θα υπάρχουν και στις πτήσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, τα συνδικάτα διεκδικούν:

  • Την επαναφορά του εργατικού δικαίου.
  • Την επανάκτηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
  • Να καταργηθούν τα «χαράτσια» και να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός κατοικίας.
  • Τη μείωση της φορολογίας για τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους.
  • Δέσμη μέτρων ανακούφισης των ανέργων, μέτρα κατά της ανεργίας και δημοκρατικά δικαιώματα για τους εργαζομένους.
  • Να μην προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων φορέων και επιχειρήσεων.
(Visited 1 times, 1 visits today)
By