Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΟΑΕΕ: «Βουτιά» 8,5% των εσόδων από εισφορές το πρώτο τετράμηνο

Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργού Εργασίας, Γιάννης Βρούτση που διαβιβάστηκε στη Βουλή

VroutsisΜείωση εσόδων από εισφορές, σε ποσοστό 8,5%, δείχνουν τα στοιχεία του πρώτου τετραμήνου του 2013 του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2012, όπως προκύπτει από έγγραφο του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννη Βρούτση, που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Ωστόσο, όπως σπεύδει να υπογραμμίσει ο υπουργός, η μείωση αυτή «βρίσκεται εντός των ορίων των προβλέψεων σύνταξης του προϋπολογισμού του 2013».

Το έγγραφο διαβιβάστηκε, μετά από ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά για το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων.

Όπως ενημερώνει ο υπουργός Εργασίας, οι οφειλές των ενεργών οφειλετών στις 15 Δεκεμβρίου του 2012 ανέρχονταν σε περίπου 5,9 δισ. ευρώ, ενώ αυτών σε διακοπή σε περίπου 1,45 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το έγγραφο, βρίσκονται σε διακοπή 196.000 ασφαλισμένοι και τα στοιχεία αυτά αφορούν ολόκληρο το χρονικό διάστημα λειτουργίας των Ταμείων ΤΕΒΕ, ΤΑΕ και ΤΣΑ και του ενοποιημένου ΟΑΕΕ και δεν αποτελούν αποτέλεσμα μόνο των τελευταίων ετών της οικονομικής κρίσης.

Ο κ. Βρούτσης αναφέρει, σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2013, ότι «η αρχική κρατική επιχορήγηση προς τον ΟΑΕΕ ήταν ύψους 800 εκατ. ευρώ και, στη συνέχεια, αυξήθηκε κατά 400 εκατ. ευρώ, ώστε ο προϋπολογισμός να είναι ισοσκελισμένος. Επιπλέον, δόθηκαν πρόσφατα 100 εκατ. ευρώ, ενώ εκκρεμεί η μη εφαρμογή επί του παρόντος των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 44 του Ν. 3986/2011, περί θέσπισης εισφοράς υπέρ ΟΑΕΕ ανά κλάδο επιχείρησης, ως ποσοστό επί των ετήσιων εσόδων της επιχείρησης που, για το 2013, είχε προϋπολογισθεί σε 150 εκατ. ευρώ».

Επί του παρόντος, ο προϋπολογισμός, με βάση στοιχεία του πρώτου τετραμήνου, εκτελείται χωρίς αξιοσημείωτες αποκλίσεις, προσθέτει ο κ. Βρούτσης.

Η βουλευτής, στην ερώτησή της, επικαλούνταν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, σύμφωνα με τα οποία τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων μειώθηκαν κατά 700 εκατ. ευρώ, μόνο το πρώτο δίμηνο του 2013. Ειδικά για τον ΟΑΕΕ αναφέρεται ότι, σε σύνολο 774.000 ασφαλισμένων, το 2012, οι 380.000 ενεργοί ασφαλισμένοι δεν πληρώνουν εισφορές και οι οφειλές έχουν φτάσει τα 5,9 δισ. ευρώ. Αναφέρεται, επίσης, ότι από τις επιχειρήσεις που διέκοψαν τις εργασίες τους, 196.000 ασφαλισμένοι διέκοψαν την ασφάλιση τους στο Ταμείο, αφήνοντας οφειλές 1,5 δισ. ευρώ.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By